Nootmuskaat gebruik je altijd gemalen, dit komt omdat de noot zelf heel hard is en je hem daarom niet op die manier kunt eten. Hierom heb je bij het gebruik ervan altijd een rasp nodig. Tenzij je voorgeschaafde nootmuskaat koopt natuurlijk, dit is echter wel minder lang houdbaar en verliest eerder zijn smaak.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus.
Tegenwoordig groeit hij in zo'n beetje alle tropische landen, maar van oorsprong komt de muskaatboom alleen voor op de Banda-eilanden. Nootmuskaat is overigens geen noot, maar een pit. Het is lekker in stamppotten, koekjes, aardappelpuree en over verschillende gekookte groentes. Maar het zit ook vaak in massageolie.
Binnenin zit een zwarte pit gewikkeld in een prachtig roodvlammend membraam, dat membraam is de foelie en die kleurt oranje tijdens het drogen. De pit wordt gedroogd tot die rammelt en dan voorzichtig gekraakt, de inhoud is de nootmuskaat zoals wij die kennen.
Zowel muskaatnoot als nootmuskaat is correct, maar er is een betekenisverschil. Een muskaatnoot is de anderhalve centimeter grote zaadkern van de vrucht van de muskaatboom. Die zaadkern kan geraspt worden tot nootmuskaat, een poeder dat als specerij wordt gebruikt.
Nootmuskaat maakt niet alleen je maaltijd lekkerder, maar bevat ook een aantal vitaminen en vooral veel mineralen die je niet wilt missen. In het rijtje vitaminen zijn B1, B3, B6 en B9 vertegenwoordigd. Vitaminen B1 en B3 dragen onder andere bij aan je energievoorziening en je zenuwstelsel.
Dan doe je er verstandig aan om het hele gerecht weg te gooien. Wanneer je namelijk 5 gram (2 theelepels) of meer binnenkrijgt, kan dit zorgen voor een nootmuskaatvergiftiging. Kenmerkende symptomen zijn buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Bovendien kun je er flink door gaan hallucineren.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Foelie is een specerij, afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Wat veel mensen niet weten, is dat foelie de zaadrok om de muskaatnoot is. De zaadrok wordt ook wel 'arillus' genoemd. Omdat foelie en nootmuskaat van dezelfde vrucht komen, ruiken en smaken ze vergelijkbaar.
Voedsel/producten die (mogelijk) noten bevatten:
amaretto, frangelico), desserts, gearomatiseerde koffie, gebakken producten. Het onder staande is in het algemeen veilig voor gebruik door mensen met een nootallergie: Nootmuskaat.
Nootmuskaat helpt de darmbewegingen te bevorderen en zorgt voor een hogere productie van spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan het helpen bij constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en kan daarom ook helpen bij diarree.
Nootmuskaat staat bekend als een houtachtige, notige specerij die men vindt aan de boom met dezelfde naam. Wat je wellicht niet weet, is dat hoewel nootmuskaat van dezelfde boom als foelie komt en vaak ook foelie genoemd wordt, het in feite een apart element van de groenblijvende vrucht van de boom is.
Wat neutraliseert nootmuskaat? Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Nootmuskaat is het zaad van de boom, en foelie wordt gemaakt van de vliesachtige omhulsels van het zaad wat in de vruchten van de muskaatboom bevindt. Qua smaak komen ze dicht bij elkaar, toch is nootmuskaat een stukje zoeter dan foelie.
NOOTMUSKAAT BEWAREN
Zoals de meeste specerijen kan nootmuskaat (zowel gemalen als hele) het beste in een luchtdichte verpakking worden bewaard uit de buurt van hitte, licht en vocht. Het gemalen kruid is minder lang houdbaar; de verse zaden zijn jaren houdbaar, mits ze op de juiste manier worden bewaard.
Nootmuskaat is een specerij met een warme, zoete, zachte smaak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is nootmuskaat geen noot, maar de gedroogde zaadkern van de nootmuskaatvrucht. Het zou goed kunnen dat je tot nu toe de smaak van nootmuskaat als bitter hebt ervaren.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
De peper werd ingekocht in Azië voor zo'n 10 tot 12 cent per pond en verkocht in Europa voor 30 tot 60 cent.
Twee theelepels
't Is bijvoorbeeld goed voor je slaapritme en spijsvertering en ook je libido heeft er volgens velen baat bij. Als je er niet te veel van eet, tenminste. Want experten zeggen nu dat je van twee theelepels nootmuskaat ernstige krampen kunt krijgen … en er zelfs dood van kunt gaan.
Intoxicatie met nootmuskaat kan leiden tot agitatie of lethargie, psychosen en cardiovasculaire symptomen als hypertensie en tachycardie. Nootmuskaatintoxicatie verloopt doorgaans mild en de symptomen verdwijnen zonder restverschijnselen na 24-48 h.
Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.