Niet te luchtig kloppen Je wilt een compacte smeuïge brownie, anders zou je wel een chocoladecake maken. Geheim voor zo'n brownie is dat het beslag niet te luchtig mag zijn. Mixen op een lage stand tot de ingrediënten zijn vermengd is meer dan voldoende.
Fudgy brownies bevatten doorgaans meer gesmolten chocolade, chocoladechips of cacaopoeder , wat een rijkere smaak en dichtere consistentie geeft. Cakeachtige brownies bevatten daarentegen doorgaans meer bloem en minder vet vergeleken met fudgy brownies.
Als de brownies er nog nat uitzien of niet loslaten, zijn ze nog niet klaar . Zelfs fudgy brownies zullen loskomen van de randen als ze klaar zijn met bakken. Je zult zien dat de randen er droog uitzien terwijl het midden er nog zacht of licht nat uitziet. Taaie en cakeachtige brownies zullen droge randen hebben met steviger ogende centra.
Om de brownie nóg smeuïger te maken is het mogelijk om extra eigeel toe te voegen. Dit maakt het geheel romiger en compacter. Let wel op: te veel eigeel maakt de brownie 'dun'. Houd ongeveer 1 extra eigeel aan op 2 eieren die in het recept staan.
Fudgy brownies hebben een hogere vet-tot-bloemverhouding dan cakey brownies. Voeg dus meer vet toe, in dit geval boter en chocolade. Een cakey batch heeft meer bloem en is afhankelijk van bakpoeder voor het rijzen . De hoeveelheid suiker en eieren verandert niet of je fudgy of cakey gaat.
Hoewel boter het enige vet is dat wordt gebruikt in fudgy en cakey brownies, profiteren chewy brownies van de toevoeging van canola-olie (wat ook de reden is dat deze versie je misschien doet denken aan de kant-en-klare mixen). De toevoeging van bruine suiker is ook cruciaal, omdat het de vorming van gluten versnelt, wat resulteert in een chewier textuur.
Te veel boter en te weinig chocolade kunnen de textuur van de brownie bederven . Zorg altijd voor witte en kristalsuiker voor het maken van brownies. Witte suiker voegt zoetheid en smaak toe, terwijl bruine suiker en jaggery de smaak verminderen en vocht toevoegen aan de brownie.
Brownies bakken
Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten in de voorverwarmde oven van 175 °C.
Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld. Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.
Laat de brownies afkoelen, koel ze en snijd ze: Laat de brownies ongeveer 1 uur afkoelen in het bakblik tot ze niet meer heet zijn, koel ze ongeveer 1 uur in de koelkast tot de onderkant van het bakblik koud aanvoelt (dit resulteert in een taaiere textuur).
Te weinig bakken. Een van de meest voorkomende redenen waarom brownies in het midden inzakken, is dat ze simpelweg te weinig gebakken zijn . Wanneer het midden van de brownies niet genoeg tijd heeft om te stollen, blijft het zacht en compact, waardoor het inzakt als het afkoelt. Oplossing: Om te voorkomen dat het te weinig gebakken wordt, gebruik je een tandenstoker of caketester om te controleren of het gaar is.
De waarheid is dat fudgy brownies iets te weinig gaar zijn . Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat het midden van de brownies goed is en dat de tandenstoker er niet te klef uitziet als je hem uit de brownies haalt.
- Vervang het water door melk of slagroom . Dit zal helpen om een fudgy textuur te krijgen omdat melk vet bevat en water niet. - De meeste brownie mixen vereisen twee eieren. Vervang een van de eieren door twee eidooiers en gebruik nog steeds één heel ei.
Brownie recepten zijn meestal ontworpen om dicht en fudgy te zijn, en het toevoegen van teveel rijsmiddel zoals baking soda of bakpoeder kan ze te veel laten rijzen, wat resulteert in een cake-achtige textuur . Volg het specifieke recept voor de beste resultaten. En... gebruik altijd ingrediënten van goede kwaliteit om de beste resultaten te krijgen.
De papierdunne, kreukelige korst kan alleen ontstaan als de suiker in de brownies volledig is opgelost en afgebroken. De beste manier om dit te bereiken is door ervoor te zorgen dat je de suiker en de eieren goed klopt.
Zo heeft de succesvolle brownie een kenmerkende glanzende/delicate/schilferige bovenkorst. Sommige bakkers zeggen dat de sleutel tot het maken van brownies met een glanzende korst is om de suiker op te lossen in gesmolten boter voordat je het toevoegt ; anderen vragen om een paar minuten kloppen, om er zeker van te zijn dat de suiker en het ei volledig gemengd zijn.
Als je het beslag wel luchtig klopt, dan rijst de brownie te veel in de oven. Je krijgt dan een luchtiger resultaat, maar wel eentje die inzakt na het bakken. Dat betekent ook een bovenkant die scheurt door het in elkaar zakken en randen die nog wel omhoog blijven staan. Niet mooi, en ook niet het meest lekker.
- Vervang het water door melk of slagroom . Dit zal helpen om een fudgy textuur te krijgen omdat melk vet bevat en water niet.
Consistentie van browniebeslag: Dik en kleverig, ideaal.
Brownies: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en plaats het ovenrooster in het midden van de oven.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Brownies bewaren
Brownies zijn het lekkerst tot 2 dagen na het bakken, daarna zijn ze ook prima te eten maar dan zijn ze iets droger en kruimeliger. Je kan een gebakken brownie ook goed invriezen. Verpak de brownies dan in plasticfolie, dan kan je ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Niet de juiste pan voor de klus gebruiken .
Net zo belangrijk als het gebruiken van de juiste hoeveelheid ingrediënten is het gebruiken van de juiste bakvorm. De meeste brownie recepten vragen om een 8- of 9-inch pan. Gebruik een pan die te groot is, en je eindigt met dunne, te gaar gebakken brownies.
De meeste brownie recepten vragen om een soort olie — meestal plantaardige olie of koolzaadolie. Deze olie fungeert als het primaire vet in browniebeslag , waardoor het die heerlijke, fudgy textuur krijgt die we allemaal kennen en waar we van houden.
Fout #3: Te veel cacaopoeder
Meer cacaopoeder betekent niet per se een sterkere chocoladesmaak. Het zorgt er juist voor dat brownies naar aarde smaken . Vertrouw ons hierin.