Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
Ook flessen hebben een beperkte levensduur en je moet er de beschadigden en vervuilden uit sorteren. Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel.
Blik kan gewoon in de afvalbak en heeft geen aparte inzameling nodig. Blik kan oneindig gerecycled worden zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Als staal gerecycled wordt bespaart het 70% van de productie kosten en bij aluminium wordt zelfs 95% bespaart op energie. Recyclen van blik is eenvoudig en kosteneffectief.
Hoe vervuilend zijn blikjes? Als blikjes in de natuur eindigen zijn ze erg vervuilend. Bij een stalen blikje duurt het tussen de anderhalf en 500 jaar voordat het in de natuur vergaan is.Bij een aluminium blikje duurt het meer dan 50 jaar.
Waarom zit er steeds meer bier in blik: de kwaliteit
Als het bier licht opvangt, krijgt het een kartonachtig smaakje. Gekleurd glas houdt dan wel licht tegen, maar nooit 100%. Met blik is dit probleem verholpen en wordt al het licht tegen gehouden. Ook zuurstof geeft een muffig smaakje aan het bier.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal. Dat is vaak het geval bij blikjes in de EU, maar daarbuiten lang niet altijd.
3.3. Wat met Frankrijk? In Frankrijk worden stappen genomen om statiegeld op plastic flessen en blikjes in te voeren.
Veruit de meeste energie die we in Nederland verbruiken (zo'n 85 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Blikken verpakkingen bestaan voor uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig. 11% van dat beauxiet wordt gewonnen in regenwouden die daarvoor gekapt worden.
Glas is geschikt om levensmiddelen te verpakken met een lange houdbaarheid; van enkele weken tot een aantal jaar. Het nadeel van glas is het gewicht dat nodig is om een bepaalde sterkte te bereiken en daarmee breuk te voorkomen. Zand is de basisgrondstof voor de productie van alle soorten glas.
Als je baby de fles weigert, bedenk dan dat het hoort bij de ontwikkeling: Je baby ontwikkelt zich goed en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Het weigeren van de fles is een compliment: je baby geniet van de borstvoeding.Niemand wil iets nieuws leren als hij honger heeft.
Het hervullen van een plastic drinkfles kan er in sommige situaties voor zorgen dat het aantal bacteriën in de fles aanzienlijk toeneemt. Ook kunnen chemische stoffen zoals BPA (Bisfenol A) vrijkomen.
Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat plastic melkflessen veel microplastics vrijgeven bij het verwarmen. Ook moderne flesjes. En dat is slecht nieuws: babyflessen worden veel en vaak opgewarmd, gereinigd en soms gesteriliseerd. Daarom raden wij alternatieven aan en verkoopt Blabloom geen plastic babyflessen.
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.
Top 10 landen met de meeste plasticvervuiling in de oceanen voor 2022. Volgens onderzoek van #PlasticFreeJuly en verpakkingsdetaillist RAJA UK staat India bovenaan de lijst van grootste vervuilers wereldwijd met maar liefst 126,5 miljoen kg per jaar plastic wat in de oceanen terechtkomt.
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
Systeem in Spanje
In Spanje bestaat geen statiegeld, iets dat nooit is ingevoerd en iets dat er, als het aan de drank- en flessen fabrikanten en recyclebedrijven ligt, ook nooit zal komen.
Zweden. In Zweden hebben de aluminium blikjes sinds 1984 statiegeld en de PET-flessen sinds 1994. Svenska Returpack is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem voor aluminium blikjes en PET-flessen.
Op drankblikjes zoals bier en frisdrank komt een statiegeldlogo, de blikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld. Hierdoor moet het zwerfafval van drankblikjes fors verminderen en hergebruik via recycling toenemen. Jaarlijks belanden er zo'n 150 miljoen blikjes in het milieu.
Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum! De uiterste houdbaarheidsdatum voor voedsel in blik geld natuurlijk alleen blikken die nog niet geopend zijn.
Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken. Ze kunnen echter nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast bij 4°C (of maximum 7°C).