Met regelmaat maaien en onkruid in de buurt van uw gazon verwijderen zorgt ervoor dat uw gazon eerder onkruidvrij blijft. Let hierbij op, want bij te kort maaien kunnen mossen en klavers beter groeien. Door onkruidsoorten in de buurt van uw gazon te verwijderen kunnen deze geen zaden verspreiden.
Paardebloemen, brandnetels, grassprietjes - weghalen toch, uit je tuin? Nee! Onkruid kan juist goed zijn voor verkoeling, bemesting en biodiversiteit in je tuin. In deze aflevering van Universiteit van Nederland vertelt bioloog Nienke Beets je wat de voordelen zijn van meer groen in onze dorpen en steden.
De meeste onkruiden groeien uit zaad. Zaden van onkruid zitten in vrijwel elke grond, ze kunnen ook door vogels of door de wind in de tuin komen. Diep onder de grond kunnen zaden vele jaren kiemkrachtig blijven. Dat verklaart waarom na spitten soms de meest onverwachte planten verschijnen.
Simpel: het is een natuurlijke aanpak van onkruidbestrijding. Door te schoffelen, worden wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Door te schoffelen maak je de grond los en wordt het moeilijker voor onkruid om opnieuw te wortelen. Het beste kun je schoffelen bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft. Heb je geen zin in al dat onkruid? Door te kiezen voor snel dicht groeiende beplanting krijgt onkruid minder kans om te groeien.
Onkruid verwijderen door te schoffelen (V)
Het is niet voor alle onkruidsoorten geschikt. Bij wortelonkruiden doet schoffelen waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Je snijdt de wortels namelijk af, waardoor er stukjes in de grond blijven zitten. Dit onkruid kan dus weer terugkomen met een nieuw plantje.
Met regelmaat bemesten en sproeien, vooral bij droogte, voorkomt onkruid groei. Ook bij droogte is er onkruid dat sterk genoeg is om te overleven en uw gazon kan verpesten. Verzwakking door droogte of bij voedselgebrek geeft onkruid de mogelijkheden om te groeien.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).
Onkruid heeft enkele eigenschappen die de plant een snelle groeier maken. Ten eerste produceren veel onkruidsoorten grote hoeveelheden zaden, die gemakkelijk verspreid kunnen worden door wind, dieren of mensen. Deze zaden kunnen lange tijd in de grond blijven liggen en onder gunstige omstandigheden ontkiemen.
Onkruid verwijderen door schoffelen
Een ander verschil met onkruid wieden is dat je met een schoffel het onkruid afsnijdt in plaats van er uittrekt. Hierdoor zal het onkruid snel weer terugkomen en kan het kruid zichzelf soms zelfs vermeerderen omdat er kleine stukjes in de grond blijven zitten.
Begin er vroeg in het jaar mee, zodra het eerste blad tevoorschijn komt. Geef de vaste planten in je tuin een voorsprong door in ieder geval tot en met mei het blad om de 10 dagen weg te halen. Daarna volstaat 1 keer per maand wegplukken.
Krachtig met een gasbrander voor onkruid
Met een onkruidbrander op gas pak je het onkruid op verharde oppervlakten goed aan. Door de krachtige vlam verwijder je moeiteloos onkruid op je terras, tussen het grind en andere bestrating. De vlam houd je enkele seconden bij het onkruid, waardoor het uitdroogt.
Ook met een hak kan je onkruid onder de wortel afsnijden en grond oppervlakkig losmaken. Het is dus vergelijkbaar met een schoffel, met dit verschil dat je meer een hakkende beweging maakt. Je hakt best bij droog weer.Het is makkelijker om onkruid te hakken als het nog vrij klein is.
Herfstbladeren harken voor de moestuin
Bedek die met afgevallen blad, een dikke laag compost of groenteresten. Zo komt de bodem tot rust, de goede stoffen uit het tuinafval zakken in de grond weg. En die voedingstoffen komen volgend voorjaar weer van pas.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.