Democratisch opvoeden is een opvoedvisie die vertrekt vanuit gelijkwaardigheid tussen kinderen en ouders. Ouders zijn geen machtsfiguren die alles te zeggen hebben tegen de kinderen, maar bemiddelaars, die ervoor zorgen dat kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien.
Voor- en nadelen van een democratische opvoedstijl
Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Zijn mening wordt gerespecteerd en er is genoeg ruimte voor wederzijdse communicatie. Kinderen die op deze manier worden opgevoed, doen het vaak goed op school, zijn opgewekt en hebben niet snel gedragsproblemen.
Hoe je reageert, is afhankelijk van je opvoedstijl. Iedere ouder voedt natuurlijk op zijn of haar eigen, unieke manier op. Maar het merendeel blijkt toch in een van deze vier categorieën te vallen: verwaarlozend, autoritair, permissief en autoritatief.
Toegeeflijk of laissez-faire
Deze ouders hebben veel oog voor de behoeften van hun kind, en geven hun kind bijna altijd zijn zin. Er is sprake van gelijkwaardigheid en er zijn weinig conflicten, want het kind mag bijna alles. Ouders nemen hun kind uiterst serieus maar zichzelf of hun eigen regels vaak minder.
Permissieve opvoeding
Bij deze stijl zijn ouders erg soepel en meegaand en geloven in een vrije aanpak. De verwachtingen zijn laag en ouders zijn hier erg responsief. Ze richten zich meer op de keuzes en behoeften van een kind en stellen niet veel regels op.
Helikopterouders, zijn ouders die voortdurend als een soort 'helikopter' boven hun kinderen cirkelen om in de gaten te houden of alles wel oké met hen gaat en vooral: om hen op voorhand al te behoeden van mogelijk onheil.
Voorbeelden van opvoedingsmiddelen zijn: belonen, gebieden en verbieden, straffen en allerlei middelen om de zelfstandigheid te bevorderen. Bij belonen gaat het niet om grote cadeau's. Een compliment, schouderklopje of knipoog is vaak al voldoende.
De permissieve (toegevende) stijl. De laissez-faire stijl ( ook wel anti-autoritaire opvoeding genoemd)
Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.
Een moeder, een lieve, zorgzame mama, die wil iedereen het liefst. Iemand die van je houdt, die om je geeft, bij wie jij je veilig mag en kan voelen. Met wie je kan praten, maar ook kletsen.
Kinderen die een positieve opvoeding hebben gehad, ontwikkelen zich vaker tot een zelfstandig persoon met voldoende zelfvertrouwen. Als je kind opgroeit in een liefdevolle, stabiele en stimulerende omgeving, heeft je kind een grotere kans om zich goed te ontwikkelen.
Het gedrag van je kind proberen te begrijpen en dat laten merken aan je kind. Luisteren en praten met elkaar. Duidelijkheid en structuur bieden.
Opvoedingsstijl 4: Onverschillige (verwaarlozende)
Er zijn ook opvoeders die hun kind aan het lot over laten of verwaarlozen. Zij stellen weinig regels, maar bieden ook weinig geborgenheid, steun, controle, veiligheid en betrokkenheid. De opvoedstijl is oudergericht en het kind mag het allemaal zelf uitzoeken.
Natuurlijk Ouderschap is de Nederlandse vertaling van de methodiek die internationaal bekend is als 'Attachment Parenting'. De grondlegger van deze methode is de Amerikaanse kinderarts William Sears. Bij Natuurlijk Ouderschap staat de ontwikkeling van een goede hechtingsrelatie tussen ouder en kind centraal.
Kinderen vanaf 10 jaar gaan steeds meer zelfstandig media-apparatuur gebruiken, vaak op hun eigen kamer. Ze weten goed wat ze willen en wat er zoal is aan programma's, spelletjes, apps of sites. Kinderen kiezen hun eigen boeken, programma's en games.
Iedere ouder vindt het belangrijk om levenslessen – zoals adviezen over relaties, emoties, integriteit – mee te geven aan kinderen. Deze levenslessen kunnen bijdragen aan een gelukkig en gezond leven voor je kind.
Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kinderen. En wel op die manier dat die zorg, begeleiding en opvoeding in lijn is met de rechten van het kind. De overheid moet de rechten en verantwoordelijkheden van ouders respecteren.
Een autoritaire opvoeding is een manier van opvoeden: een zogeheten opvoedingsstijl. In deze opvoeding gaat het over jouw eigen wil. De behoeften van je kind doen er eigenlijk niet toe. Als ouder speel je de baas.
Verbinding in een gezin
Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen.
'Curlingouder' verwijst naar het type ouder dat alle obstakels voor het kind uit de weg veegt, net als tijdens de sport curling op de ijsbaan gebeurt. Ouders die hun kinderen alle moeilijkheden willen besparen, tot aan elastiek in de broek toe zodat ze geen knopen en ritsen open hoeven te maken.
Een helikopterouder is een ouder die zijn of haar kind te beschermend opvoedt. Het gaat hierbij om ouders die alles proberen te overzien en te sturen. Van de vriendjes waarmee het kind speelt als het jong is, tot de schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop en ga zo maar door.
Half open/ half gesloten gezin. Dit gezin staat open voor relaties buiten het gezin. Kinderen krijgen alle vrijheid om-om te gaan met kinderen waarmee hij wil omgaan. Denk aan kinderen die blijven spelen en door lid te worden door van een sportvereniging.
Wat zijn de kenmerken van een disfunctioneel gezin: Het kind kan niet eerlijk zijn en een eigen mening hebben, wanneer het wel eerlijk is krijgt het straf. Ouders zijn onvergeeflijk over de "fouten" van het kind. Ouders willen controle over hun kinderen.