Antiek en porseleinDoe dit dan nooit in de vaatwasser. Dit servies is snel breekbaar en is daarom niet geschikt voor de vaatwasser. Daarnaast kunnen de prachtige, geschilderde kunstwerken op het servies vervagen door de vaatwasser.
In principe is porselein steeds vaatwasbestendig. Het glazuur zorgt voor een uitstekende beschermlaag. Dit wat wit porselein betreft! Wat gedecoreerd porselein betreft moet men wel opletten.
Een koekepan met een anti-aanbaklaag, een keramische pan, een ijzeren pan, een gietijzeren pan of een koperen pan mag in de regel niet in de vaatwasser.
Het meeste alledaagse servies is geschikt voor de vaatwasser. Zacht porselein, ook wel beenderporselein of ivoorporselein genoemd, heeft doorgaans decoraties onder het glazuur aangebracht en zou in principe in uw vaatwasmachine moeten kunnen.
Over het algemeen staat er een symbool op het product of op de verpakking. Dit kan wel verschillen per merk, maar meestal is het een symbool met twee cirkels die borden voorstellen en een aantal waterspetters.Zie je dit symbool met een kruis erdoorheen?Dan weet je dat het niet in de vaatwasser mag.
In de meeste gevallen kan je je keramiek zonder zorgen in de vaatwasmachine steken. Zeker als het gaat om een werkstuk in porselein of steengoed, omdat die op hoge temperaturen worden gebakken.
In wezen is een item dat vaatwasmachinebestendig is een item dat bestand is tegen de hoge temperaturen en het bombardement van water en schoonmaakchemicaliën. Meestal worden de stukken behandeld om deze taak te volbrengen.
Porselein is een afgeleide van keramiek, waarvoor een mengsel van kaolien, kwarts en veldspaat nodig is, maar het wordt op veel hogere temperaturen gebakken. Porselein wordt gebakken tussen 1300 en 1400 °C. en is het belangrijkste materiaal voor het maken van borden.
Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit.
Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer.
Als je messen in de vaatwasser doet, dan vergroot dit de kans op beschadigingen aan het mes en worden ze sneller bot. Ook kan er – ondanks dat een mes van roestvrijstaal gemaakt is – roestvorming ontstaan.
Ja, de artikelen met bedrukking kunnen in de vaatwasser op maximaal 40 graden (met uitzondering van de Mepal Isoleer flessen). Wij adviseren wel om deze in het bovenste rekje te doen en het eco-programma te gebruiken zodat de artikelen niet te heet worden.
Daarvoor hebben je klanten wel de juiste bakken nodig waarin zij zowel koude als warme gerechten kunnen bewaren. De herbruikbare kilobakken en andere reusables zijn gemaakt van stevig PP en kunnen wel tot 120 keer in de vaatwasser. Een ander voordeel van deze verpakking is dat ze ook geschikt zijn voor in de vriezer.
Probeer opeengehoopt vuil in kieren weg te werken met een beetje witkalk op de punt van een kwast. Borstel de witkalk en het vuil weg met een andere borstel. Als het vuil hardnekkig is en de methode hierboven werkt niet voldoende, veeg dan het oppervlak af met een watje lauwwarm water.
Porselein is wit van kleur, doorschijnend als je het tegen het licht houdt en niet poreus. Doordat het ook dun is, is het erg breekbaar. Ter vergelijking met aardewerk is porselein veel lichter, fijner en gladder en lijkt meer op glas. U kan het ook herkennen aan een heldere klank als u er tegen tikt.
Porselein is een zeer zuivere klei die amper heeft blootgestaan aan verwering. De kleideeltjes zijn groot waardoor hij minder plastisch is. Na het verwerken van porselein zijn de werkstukken zeer kwetsbaar. Ongebakken porselein is zó kwetsbaar dat je er voorzichtig mee om moet gaan.
Porselein is een kruising tussen glas en aardewerk. Porselein wordt op een hoge temperatuur van 1100°C gebakken en is daarom erg geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast kan porselein in de oven, magnetron tot een temperatuur van 300℃ en is het vaatwasmachinebestendig.
Veldspaat en kwarts zijn duurdere grondstoffen dan kaolien. Hoe meer kwarts en veldspaat gebruikt worden, hoe duurder en kwalitatiever het product. In China kost aardewerk meer dan porselein, omdat aardewerk niet bestaat in China en het dus geïmporteerd moet worden. In Europa is porselein duurder dan aardewerk.
Kenmerken van porselein
Vergeleken met "keramiek", dat poreus is, zou "porselein" hard, dicht en duurzaam zijn. De samenstelling van de grondstoffen en de hoge temperatuur waarop ze gebakken worden, maken porselein ook bestand tegen water.
Behalve porselein is ook keramiek erg populair als materiaalkeuze voor een servies. Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling.
De porselein producten zijn in Europa dan ook duurder dan de items gemaakt uit aardewerk, dit heeft te maken met de verkrijgbaarheid van de grondstoffen.
Porseleinen servies
Een servies van porselein is doorgaans een stuk lichter dan keramiek (ofwel aardewerk). Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dit komt mede doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300 – 1500 graden) wordt vervaardigd.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Afwas bepaalt milieu-impact mok
Tijdens de lange levensduur van de mok moet die worden afgewassen. Voor afwassen is warm water nodig, en juist dat warme water levert een flinke milieubelasting op: het kost gas (als je warm water uit de kraan gebruikt) of elektriciteit (als je een afwasmachine gebruikt).
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.