Sensoa wil de seksuele gezondheid in Vlaanderen en Brussel bevorderen, binnen een internationaal perspectief. We vertrekken daarbij vanuit de definitie van seksuele gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Sensoa organiseert het 'Forum jongeren, relaties en seksualiteit' waar partnerorganisaties kennis en plannen kunnen uitwisselen. Sensoa pleit voor de opvolging, ontwikkeling en toepassing van de eindtermen inzake seksuele gezondheid. Het lespakket 'Tussen de lakens' wordt hét materiaal voor het onderwijs.
Het Vlaggensysteem biedt zes criteria en een normatieve lijst voor het adequaat beoordelen van seksueel gedrag. De criteria zijn wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, leeftijds- en ontwikkelingsadequaat, passend bij de situatie, en zelfrespect.
Relationele en seksuele vorming helpt jongeren om gezonde seksuele relaties te hebben. Seksuele voorlichting draagt ook bij tot gezondheidspromotie en de realisatie van de universele ontwikkelingsdoelen.
Het Sensoa Vlaggensysteem is een in Vlaanderen ontwikkelde methodiek om seksueel gedrag in te schatten en gepast te reageren. Aan de hand van 6 criteria kan je seksueel gedrag indelen in 4 categorieën, van oké naar helemaal niet oké. Ze zijn aangeduid met verschillende kleuren vlaggen.
Ongeveer een derde van de meldingen die de inspectie over de gehandicaptenzorg ontvangt gaat over geweld in de zorgrelatie. Hieronder valt ook seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG); tussen cliënten onderling of tussen zorgverleners en cliënten.
5,2% van de meisjes en 4,3% van de jongens kreeg met minstens één vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken. Het gaat vooral om ongewenst kijken naar borsten of geslachtsdelen en ongewenste seksuele aanrakingen. Jongeren geven aan dat het vooral hun moeder of een broer is die over de grens gaat.
Op welke leeftijd moeten ze alles weten? De richtlijn is dat kinderen voordat ze 8 zijn 'alles' al moeten weten. Anna Jansen: 'Zij hebben dan een blauwdruk ontwikkeld over wat seksualiteit voor hen is.
Onder seksueel risicogedrag verstaan we binnen Volksgezondheidenzorg.info seksueel gedrag dat risico's op een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen) of een ongewenste zwangerschap met zich meebrengt.
Op de basisschool, in het speciaal onderwijs en in de onderbouw van de middelbare school is seksuele voorlichting verplicht. De manier waarop de school dit invult verschilt per school.
Het Vlaggensysteem is ontwikkeld door het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa in samenwerking met Movisie. In december 2015 is het Vlaggensysteem erkend als Goed Onderbouwd door de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid.
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van het slachtoffer overschrijden. Dit kan al dan niet fysiek zijn (De Haas, 2012).
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, online berichten van seksuele aard, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen.
We ondersteunen professionals om te praten over seks met vorming en materialen. We geven informatie en advies over seksualiteit en relaties. We ondersteunen mensen met hiv en hun omgeving.
Hoe gaat een groomer te werk? Groomers gaan vaak gefaseerd te werk en proberen eerst het vertrouwen van slachtoffers te winnen. Dit doen zij door zich voor iemand anders uit te geven. Iemand in dezelfde leeftijdscategorie en met dezelfde passie voor bijvoorbeeld muziek, festivals, of sport.
De kans op HIV die mannen lopen per keer onveilig vaginaal contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.
Een ander mogelijk gevolg van onveilige seks is een onbedoelde zwangerschap. Naast de risico's van eigen gedrag kan iemand ook te maken krijgen met seksueel geweld. Naast gezondheidsproblemen is dit laatste ook van grote invloed op psychologische problemen en valt binnen het strafrechtelijk kader.
Geen condoom bij onenightstands
Bij de eerste keer seks gebruikt nog 70% van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een onenightstand gebruikt ruim 40% van de jongeren geen condoom.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.
Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.
Emoties van schaamte en verlegenheid gaan kinderen rond de 18- tot 24 maand vertonen. Deze emoties uiten zich in het neerslaan van de ogen, buigen van het hoofd en de handen voor het gezicht slaan. Ook rond deze leeftijd ontstaan reacties van schuldgevoel en trots.
Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid.
Dit zijn bijna 660.000 vrouwen. Een op de tien (10%) Nederlandse vrouwen heeft een verkrachting meegemaakt. Meer dan de helft van de vrouwen (51% in Nederland, 53% gemiddeld in de EU) heeft in het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.