Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe.Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn.
Het is wel zo dat de plant na de langste dag weer energie gaat opbouwen in het wortelstelsel voor het volgend seizoen. Dus je kunt vanaf 21 juni met een gerust hart rabarber blijven eten.
Rabarber oogsten
Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden.
Best oogst je rabarber dus niet te laat in het seizoen: stengels van 2 tot 4 weken oud zijn het lekkerst. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Oogsten na 21 juni (de langste dag) wordt trouwens helemaal afgeraden.
Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Rabarber wordt ook in de winter geteeld, dit noemen we geforceerde teelt. April t/m juli van de volle grond en van oktober t/m april uit de geforceerde teelt.
Smul gerust lekker door, want rabarber wordt helemaal niet giftig na een tweede of zelfs derde oogst. Het is wel zo dat je na de eerste oogst je plant beter even laat rusten om opnieuw reserves op te bouwen. De lekkerste oogst pluk je voor juli. Nadien worden de stengels iets tengerder en minder smaakvol.
Dan hebben we nog een reden om de rabarber na 21 juni niet meer te oogsten. Na deze datum gaat de rabarberplant zich namelijk voorzichtig klaarmaken voor de koude winter en de nieuwe oogst later in het jaar. Als je echter alle stelen oogst voordat het zover is, put je de plant uit.
Rabarber oogsten
Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden.
Rabarberbladeren zijn giftig
Wat een lastige groente, die rabarber. De zure rode stengels zijn oneetbaar zonder suiker, en de bladeren zijn ook nog eens giftig. Er zitten hoge concentraties calciumoxalaat in. Daar word je misselijk en duizelig van.
Wie is er niet gek op? Vanaf mei is de rabarber weer goed verkrijgbaar. De prachtig gekleurde groente is friszuur en licht bitter van smaak, die heerlijk is in verschillende baksels. Alleen al door de roze kleur worden zelfs de simpelste recepten mooi gemaakt.
Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium.
Zoals gezegd kun je alleen de stengels van een rabarber eten. De bladeren zijn niet eetbaar, want deze zijn wel degelijk giftig. In de winkel vind je dan ook nooit rabarber inclusief bladeren. Als je zelf rabarber verbouwt kun je het beste de stengels plukken tussen april en 21 juni.
Rabarber is een meerjarige plant en blijft verschillende jaren op dezelfde plaats in onze tuin aanwezig. Dankzij de sterke, vlezige rhizomen of wortelstokken kan de plant koude winters overleven. De bovengrondse delen van de plant sterven 's winters, net zoals bij vele vaste planten in onze siertuin, volledig af.
Pas wanneer je 10 kilo rabarber eet, krijg je te veel oxaalzuur binnen. Mensen met nier- of galproblemen kunnen echter beter niet dagelijks rabarber eten.
Groente met veel vitamines en mineralen
Rabarber is een groente en geen fruit, als zou je al snel anders denken omdat het bijna altijd wordt verwerkt tot compote of zoete nagerechten. Ook bevat het veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, wat calcium, B-vitamines en vitamine C en K.
EETBARE TUIN * De rabarberbloem ontvouwt zich. Deze is eetbaar, maar ik twijfel om 'm weg te knippen. Er wordt gezegd dat de bloemen de groei van de stelen belemmeren, maar deze (gekregen) plant oogt gezond en kloek.
Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels. Ook helpen vezels bij het soepel en regelmatig houden van je stoelgang, wat het risico op obstipatie verkleint.
Naast gezonde ogen en huid, zorgt het eten van rabarber ook voor sterke botten. Dit komt door de kalium, calcium en vitamine K in deze friszure groente. Kalium is belangrijk voor een gezond hart en vaatstelsel, aangezien het helpt om je bloeddruk onder controle te houden.
Voordelen voor de gezondheid:
Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C.
De groente is rijk aan mineralen als calcium, kalium en mangaan en het zit vol antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen beschadiging van vrije radicalen en kunnen zo op de lange termijn mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Ook bevat rabarber vitamine K.
Verse rabarber kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Daarna beginnen de stelen slapper te worden, wat overigens niet wil zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Wel kan de smaak dan wat minder fris zijn. Reeds gekookte rabarber kun je in een afgesloten bakje nog een dag of twee goed houden.
Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een winterharde plant. Dat wil zeggen dat hij jaar na jaar blijft doorgroeien. Je kan dus elk jaar stengels van de rabarber en er een lekker zurig dessert van maken. De frisse zurigheid van rabarber komt van oxalzuur, een zuur dat ook in bijvoorbeeld spinazie zit.
Dan doe je er goed aan wat kalk aan je rabarber toe te voegen. 1 lepeltje pure kalk (calciumcarbonaat) in de vorm van gereinigde krijtpoeder is al voldoende om het oxaalzuur in rabarber te stabiliseren. Het heeft geen bijsmaak maar maakt de rabarber wel lichter van kleur.
Rabarber houdt van een humusrijke grond die vocht vasthoudt. Gebruik ook veel organische mest, dan krijg je grotere stengels en bladeren. Jonge rabarber wordt wat minder groot.
Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in. Je hoeft deze groente niet eerst te blancheren (kort verhitten).