Waar kan ik opzoeken of mijn woning getroffen is door een rooilijn? Het bestaan van een rooilijn wordt normaal gezien vermeld in de stedenbouwkundige informatie en wordt visueel weergegeven op het rooilijnplan of in het Bijzondere Plan van Aanleg (BPA) dat je kan inkijken of opvragen bij de gemeente of stad in kwestie.
De ligging van de rooilijn is te vinden op de plek waar ook de enkelbestemming staat. Bekijk de enkelbestemming voor uw woning met een Bestemmingsrapport. Indien in het bestemmingsplan de ligging van de rooilijn nog niet is vastgelegd, kan deze nog zijn vastgelegd in de gemeentelijke bouwverordening.
De voorgevelrooilijn is een lijn die bepaald wordt door een definitie uit het bestemmingsplan of de bouwverordening; beide behoren tot de gemeentelijke regelgeving. Hoe de voorgevelrooilijn precies loopt, kunt u dan ook bij de gemeente navragen.
De rooilijn is in Nederland een lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw.
in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven. of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
In de begripsbepalingen van de Woningwet wordt onder 'rooilijn' verstaan: “Een lijn die, behoudens toegelaten afwijkingen, bij het bouwen aan de wegzijde (de voorgevelrooilijn) of aan de achterzijde (de achtergevelrooilijn) niet overschreden mag worden.”
Een rooilijn is de door de overheid (gewest, gemeente, …) vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein (de weg) en de aangrenzende private gronden.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter. Indien de bijbouw tegen een aanpalend gebouw wordt gebouwd, mag het tot de perceelgrens gaan als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
De bouwlijn, de term zegt het zelf, is de lijn vanaf waar je moet beginnen bouwen (waar je voorgevel komt te staan). Niet te verwarren met de rooilijn. Die geeft de grens aan tussen jouw perceel en het openbaar domein (dat kan bijvoorbeeld de straat zijn). Het is dus zaak om niet over de rooie te gaan.
Een rooilijn is de grens tussen het openbare domein en de private eigendommen. De bouwlijn is de lijn waar de voorgevel van het gebouw mag starten. Deze moet duidelijk gemaakt worden op de stedenbouwkundige vergunning.
Het achtererfgebied is het erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen.
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn.
"Voorgevellijn: denkbeeldige lijn die strak loopt langs de voorgevel van een gebouw tot aan de perceelsgrenzen."
De bouwlijn is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt. De bouwlijn wordt uitgezet door landmeters die door de gemeente worden aangesteld. De aanvraag gebeurt door de bouwheer.
De letter 'O' komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer '0'. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.
Wanneer? Je woning uitzetten gaat pas wanneer je perceel bouwrijp is en nadat iemand van de gemeente de bouwlijn is komen aanduiden. Dit is de lijn die de afstand tussen de openbare weg en de voorgevel van je woning aanduidt. Dit gebeurt met twee houten piketten die meestal aan de bovenkant rood geverfd zijn.
De achtergevelrooilijn is de lijn aan de van de weg afgekeerde zijde die niet mag worden overschreden door een bouwwerk. De achtergevelrooilijn loopt vaak evenwijdig aan de voorgevelrooilijn. De zijgevelrooilijn loopt evenwijdig aan de zijgevel.
Maximum afstand: de afstand tussen de carport en de woning mag maximaal 30 meter bedragen. Zijtuin: een carport in de zijtuin moet 3 meter van de perceelgrens blijven.
Antwoord. Je hebt duidelijk verschillende klokken horen luiden, maar voor alle duidelijkheid: er is geen enkele wet die algemeen oplegt dat je een afstand van 3 meter tot de perceelsgrens moet respecteren. Deze afstand kan verschillen van verkaveling tot verkaveling.
Een achteruitbouwstrook in de gebruikelijke stedenbouwkundige betekenis is de strook die zich bevindt tussen de rooilijn (de grens tussen de openbare weg of het openbaar domein en het privé-domein) en de bouwlijn van de woning.
Pas vanaf de tweede lijn kunnen woningen worden opgericht. De zone tussen twee lijnen wordt 'achteruitbouwzone' of 'zone voor achteruitbouw', … genoemd. Deze tweede lijn is eerder uitzonderlijk en valt vooral op bij gewestwegen of belangrijke uitvalswegen.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.