De gemiddelde prijs van een driegangenmenu in Nederlandse restaurants ligt op 27,45 euro. Nederland is hiermee het duurste land van West-Europa. België volgt op de tweede plek met een prijs die 2,50 euro lager ligt dan in Nederland: 24,95.
De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
Driegangenmenu = Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
– Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur. Het is aan te raden om het menu van de chef te bestellen.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
De meeste cateraars bieden warme buffetten aan voor prijzen tussen € 17,50 en € 25,- per persoon. Er zijn enkele cateraars die zeggen 'budget' buffetten aan te bieden. Een van die partijen biedt een budget buffet aan voor maar liefst € 19,95 per persoon.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Dit kan dan per persoon neerkomen op een totaal van bijvoorbeeld: Een 3-gangendiner voor 4 personen varieert van € 50,50 t/m € 78,50. Een 5-gangendiner voor 6 personen varieert van € 47,50 t/m € 80,00. Een 6-gangendiner voor 8 personen varieert van € 57,75 t/m € 89,75.
Het Nibud doet onderzoek naar onze huishoudportemonnee.
Op hun site vind je een tabel met de minimale kosten voor gezonde voeding per persoon per dag. Volgens deze tabel eet ik gemiddeld voor €6,04 per dag en mijn twee kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar €5,59 p.p. Totaal €17,22 per dag en dus €120,54 per week.
Grootte van het huishouden
Voorbeeld: Een gezin bestaat uit een twee ouders (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 12 en een kind van 7 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 7,47 + 6,69 + 6,16 + 3,82 = 22,91 euro minus 30 procent vanwege vierpersoonshuishouden = € 16,04.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Suggesties 6 gangen: Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Om de volgorde van een reeks gerechten samen te stellen tot één maaltijd, kan gebruik gemaakt worden van het klassieke 17-gangen schema. Een aperitief of een amuse wordt niet meegerekend als gang in een menu.
Benamingen van gangen
Op basis van dit schema kan een maaltijd worden opgebouwd, te beginnen met het standaardmenu van voor-, hoofd- en nagerecht, eventueel tot 5, 8 of meer gangen. Aan de individuele gangen van een maaltijd kunnen bijgerechten worden toegevoegd.
De indeling van het twintig-gangenmodel hieronder geeft houvast voor de positie van een gerecht in een menu.
Salaris chirurg
Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo'n € 130.000,-.
Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.
Het loon van een restauranteigenaar: 2.500 euro netto.