Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen. Maar door water te drinken, zorg je er wel voor dat je lichaam en zo ook je huid in staat is om afvalstoffen en toxines (die puistjes kunnen veroorzaken) makkelijker weg te voeren.
Hard water kan niet alleen een schilferige, droge huid, maar ook puistjes veroorzaken. Want op een droge huid ontstaan eerder kleine scheurtjes waardoor vuildeeltjes naar binnen kunnen dringen. En deze kunnen weer onzuiverheden en kleine ontstekingen veroorzaken.
Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel. Een goede huidverzorging en levensstijl zijn nog belangrijker!
Absoluut.De huid heeft voldoende water nodig om goed gehydrateerd te zijn, dus is het belangrijk om regelmatig en voldoende te drinken. Bepaalde 'hydraterende' cosmetische producten kunnen helpen om het waterverlies via de huid te beperken, maar ze zijn geen vervanging voor voldoende drinken.
Er zijn overigens wel een paar onderzoeken waaruit blijkt dat extra water drinken (een of twee liter extra per dag gedurende 30 tot 42 dagen) kan zorgen voor een toegenomen hydratatie in de huid. Deze effecten werden vooral gevonden bij mensen die (te) weinig dronken.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn.
Een van de belangrijkste oorzaken voor acne en acne littekens is slechte huidverzorging. Het basisprincipe is dat je je huid schoon moet houden. Of het nu de huid op je gezicht is of op je rug, gebruik milde zeep en was je elke dag.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel 2 liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.
Warm water op zichzelf heeft geen direct effect op puistjes. Het kan echter wel helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het openen van de poriën, wat bijdraagt aan het verminderen van puistjes.
Kies voeding met een lage GI
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, en hierdoor kan uiteraard acne ontstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat talg cruciaal is voor het behoud van een gezonde huid, omdat het de huid gehydrateerd en goed gesmeerd houdt en de huidbarrière ondersteunt (3).
5. Koud water vermindert acne. Als je je huid afspoelt met koud water, zullen de poriën zich sneller sluiten. Hierdoor krijgt vuil geen kans meer om in de poriën en dat voorkomt puistjes en acne.
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
In veel producten die speciaal gemaakt zijn om puistjes te verwijderen zit zeezout. Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Tandpasta op puistjes
Tandpasta bevat veel waterstofperoxide en baking soda. Deze ingrediënten drogen de puistjes uit. Maar niet alleen de puistjes worden uitgedroogd, ook de huid daar omheen. Wanneer de huid uitgedroogd is, is de huidbarrière beschadigd.
Bepaalde voeding kan zorgen voor onzuiverheden op het voorhoofd zoals suikers, varkensvlees of vette dingen met veel verzadigde vetten erin. Ook teveel eiwitten en vlees producten kunnen puistjes veroorzaken op het voorhoofd. Stress heeft een grote factor bij onzuiverheden op het voorhoofd.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Dat zijn zo veel glazen. Het hoeft niet per se water te zijn, alle dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname.