Een werkgever mag niet vragen of jij een strafblad hebt, mits dat nodig is voor de functie. Komt je werkgever erachter dat je wel een strafblad hebt, dan heeft dit geen invloed op je contract en mogen zij het niet ontbinden.
Mag een werkgever vragen of je een strafblad hebt? Een werkgever mag slechts vragen naar een strafblad als dit relevant is voor de functie. Het verzwijgen van een strafblad zou tot consequentie kunnen hebben dat de werkgever de arbeidsovereenkomst direct mag ontbinden.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Als geen sprake is van verlenging worden justitiële gegevens van misdrijven verwijderd: Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?
U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail. Bij dit verzoek vermeldt u uw naam, adres en telefoonnummer.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.
Een strafblad kan soms aanleiding geven tot afwijzing van uw verzekeringsaanvraag. Wanneer u opnieuw wordt vervolgd voor een strafbaar feit kan de rechter o.b.v. het strafblad ook besluiten een hogere straf op te leggen.
Kantoorwerk is werk dat het meeste wordt gedaan in Nederland, hier is dus altijd wel werk in te vinden. Dit is dus populair onder beroepen zonder VOG. * Schoonmaakwerk– Voor schoonmaak werk wordt eigenlijk nooit een VOG gevraagd en dit is wettelijk ook niet verplicht. Schoonmaak werk is er ook eigenlijk altijd.
Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld onderwijzer, gastouder of taxichauffeur, is een VOG wettelijk verplicht. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Als er geen wettelijke verplichting is mag u als werkgever zelf bepalen of u een VOG vraagt van uw werknemers.
De eisen aan personeel zijn zo streng om diefstallen te voorkomen, net als drugs- en mensensmokkel en aanslagen. Ook wanneer de partner of een familielid een strafblad heeft, kan dat betekenen dat de sollicitant wordt geweigerd of dat het personeelslid alsnog wordt ontslagen.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen.
Hoe krijg ik nu opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden? Hoewel uw strafblad blijft bestaan, kan u toch een blanco attest van goed gedrag en zeden verkrijgen indien u eerherstel aanvraagt, in het juridisch jargon “herstel in eer en rechten” genoemd.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Dit betekent dat van alle aanvragen slechts 0,21 % wordt geweigerd. Voor mensen met een strafblad ligt dit op 1,34 %. Dit is lager dan in de jaren 2013 – 2016, toen dit percentage nog iets boven de 2 % lag.
VOG verplicht in de zorg? Vanaf 1 januari 2016 moet u als nieuwe werknemer en andere arbeidskracht (zoals uitzendkracht, gedetacheerde of ZZP-ers) over een VOG beschikken als u langdurige zorg of ondersteuning verleent.