Het kan zijn dat de pijn een aantal minuten duurt, maar soms kan dit ook uren duren. Meestal wordt de pijn snel minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen. De meeste vrouwen denken dat de miskraam dan over is, maar de dag erna verloopt vaak ook nog erg naar.
Wanneer je bij 9 of 10 weken zwangerschap een miskraam krijgt, verlies je meestal eerst een beetje bloed. Soms verlies je in één keer een grote hoeveelheid bloed. Het bloed is helder van kleur en de hoeveelheid is ongeveer evenveel als die van één tot twee menstruaties.
Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam: Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.
Het kan ook zijn dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft terwijl je nog geen bloed hebt verloren. Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik.
Soms duurt dit een week, soms zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Zoals bij een heftige menstruatie. Dan wordt na een paar uur de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven.
Hoe voelt een miskraam na 10 weken
In veel gevallen voelt een miskraam aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, maar een miskraam na 10 weken voelt voor iedereen weer anders. Voel je veel pijn in deze zwangerschapsweek? Neem dan contact op met je verloskundige.
Het lichamelijke herstel na een miskraam of curettage gaat meestal vlot. Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie.
Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
Als uw werknemer een miskraam of abortus krijgt in de eerste 24 weken van haar zwangerschap en zich ziek meldt bij u, heeft zij recht op een Ziektewet-uitkering. Zij krijgt dan geen zwangerschapsuitkering. Meld de miskraam of abortus bij de aanvraag voor de Ziektewet-uitkering.
De dag na de miskraam verlies je evenveel bloed als tijdens een menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. Je kunt nog 5 tot 10 dagen wat helderrood bloed verliezen wat daarna overgaat in donkerbruin bloed.
Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.
Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 9 weken. Bij 9 weken is de embryo ongeveer zo groot als een framboos. Het is daarom zeker mogelijk dat je de embryo ziet bij een miskraam in week 9. Omdat er veel bloed en slijm meekomt is de embryo niet altijd goed zichtbaar.
Je kunt het vruchtje in een potje met water doen. Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Je zit nu in de 10e week van je zwangerschap en je baby groeit in rap tempo en is nu ongeveer 2 centimeter lang en circa 5 gram, vergelijkbaar met een kers. De eerste mijlpaal heb je bereikt: je kindje is helemaal compleet.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt. De eerste menstruatie na een miskraam kan heftiger zijn dan normaal.
Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang. Soms duurt het langer, Als je wilt afwachten adviseert de verloskundige om twee weken af te wachten, dit mag ook korter natuurlijk.
Om het herstel te ondersteunen kun je een multivitamine slikken. Foliumzuur kun je ook blijven gebruiken maar als je voor de multivitamine besluit zit daar al genoeg foliumzuur in toegevoegd. Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het brengt een abrupt einde aan jullie plannen en fantasieën over het verwachte kind.
Geef een knuffel, stuur een appje met een hartje, laat gewoon weten dat je er bent. Weet je niets te zeggen? Geef dat dan aan, want dat is ook niet zo gek. Voor verdrietige situaties zijn soms ook geen woorden.
Een miskraam gaat meestal gepaard met buikkrampen en het verliezen van bloed en soms ook stolsels. De hevigheid van de bloeding kan verschillen van vrouw tot vrouw, maar het kan ook slechts wat spotting of bruine afscheiding zijn. Deze bloeding kan twee weken duren.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Verloop van een miskraam
Wanneer het embryo of de vruchtzak volledig door de baarmoeder is afgestoten, verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer. Soms blijft er echter nog wat weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.
Bij een spontane miskraam zijn de hCG-waarden meestal veel lager dan in een normale zwangerschap omdat er vaak sprake is van een aanlegstoornis. Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden.
Hoe lang dit duurt, is meestal moeilijk te voorspellen: soms gebeurt het na een paar dagen, maar het kan ook een paar weken duren. Een andere mogelijkheid is het op gang brengen (inleiden) van de bevalling. Voordat dit gebeurt, krijgt u vaak het advies nog enige tijd naar huis te gaan.