Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval. Als je blik of metaal bij het restafval gooit, betekent dat niet dat ze niet meer gerecycled worden.
En mijn theelichtje dan? Ook jij produceert aluminium afval. Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
Sinds 1 juli 2023 betalen klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid, kunnen klanten ook kiezen voor het gebruik van een herbruikbaar alternatief.
Plastic bloembakjes, plantentrays en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld bloemaarde horen thuis in de blauwe PMD-zak. Loss bloembakjes, plantentrays of folies worden niet aanvaard op het recyclagepark. Let er ook op dat je potjes of schaaltjes niet in elkaar stapelt of in stukken knipt.
Tip. Plastic voorwerpen van zowel zacht als hard plastic kun je weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Op sommige plaatsen kun je CD-hoesjes ook in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Dan kan ook de uitleg op de Afvalscheidingswijzer aangepast worden en is het voor eens en altijd duidelijk: de chipszak mag in de PMD-bak.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Plastic flessen waar gewasbeschermingsmiddelen in hebben gezeten hebben soms een icoontje waarop staat dat deze niet bij het restafval mogen. Deze kun je weggooien bij de milieustraat. Ook bloempotten gemaakt van kunststof kun je hier weggooien.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Bakpapier 19,8x0,33m
Het bakpapier bevat geen fluor en is daarom ook vrij van PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), de coating is van natuurlijke materiaal waardoor het bakpapier gewoon bij het GFT afval kan en het niet schadelijk is.
Kaarsresten kun je naar het recyclagepark of een Kringwinkel in uw buurt brengen.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Op dit moment mogen in de blauwe PMD-zak enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Vanaf 1 juni 2019 verandert dit in de regio van MIROM. Vanaf dan staat de 'P' voor alle plastic verpakkingen, de rest blijft hetzelfde.
Op www.zakkenbestellen.nl en via een gratis 0800-nummer kunnen inwoners pakketjes van 12 zakken bestellen die kosteloos binnen 10 dagen worden opgestuurd. De bestel- & bezorgservice is beschikbaar voor bewoners van gemeenten die gebruik maken van de service van www.zakkenbestellen.nl.
Eerst maar eens beginnen met de reden waarom de heffing is ingevoerd. De overheid wil er met de maatregel voor zorgen dat mensen vaker herbruikbaar servies gebruiken en er minder zwerfafval is. Ook is de bedoeling dat er meer plastic kan worden gerecycled.
Sinds juli 2021 zijn veel wegwerpproducten zoals plastic wattenstaafjes, rietjes of bestek verboden door een nieuwe Europese richtlijn: de Single Use Plastic-richtlijn, kortweg SUP.
Sinds 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Zo wil de overheid zorgen voor minder zwerfafval en plasticgebruik. U kunt overal een herbruikbaar alternatief gebruiken. Bijvoorbeeld uw eigen herbruikbare bekers en bakjes.