Ook helix ringetjes is de standaard dikte 1.2 mm. De illustratie geeft je een indruk hoe elke diameter eruit kan zien in jouw oor. Houd er wel rekening mee dat geen oor hetzelfde is, dus de maten die jij nodig hebt kunnen anders zijn.
De meest gangbare sieraden voor de helix piercing zijn een ringetje of labret. Je piercer zal kiezen voor een labret tijdens de genezing. Zodra je piercing is genezen kan je het sieraad naar je persoonlijke stijl aanpassen.
Net als de meeste kraakbeen piercings hebben helix piercings tussen de 6 en 9 maanden nodig om volledig te genezen. De reden hiervoor is dat kraakbeen minder doorbloed is. Wil je een ringetje in je helix dragen? Wacht dan de genezingstijd ook echt even af.
Als eerste welke draaddikte het sieraad van je piercing heeft. De meest voorkomende maten zijn 1,2 mm en 1,6 mm dik. Piercings (bijvoorbeeld je oorlellen) kan je ook oprekken zodat je er dikkere sieraden in kan doen of er plugs en tunnels in kunt dragen.
De dikte van oorbellen kan variëren tussen 0.6 mm, 0.8 mm tot maximaal 1.0 mm. De meest gangbare dikte van oorbel staafjes is 0.8 mm. De meeste oorbellen worden geschoten.
In het ideale geval heeft je piercer daar rekening mee gehouden bij het kiezen van de lengte of diameter van de sieraad die hij of zij bij je geplaatst heeft. Als het sieraad te klein is wordt de zwelling erg pijnlijk. In een dergelijk geval moet je het sieraad laten verwisselen voor een groter maatje.
Op nummer één plaatsen we graag meteen de befaamde tepelpiercing. Vele vrouwen én mannen vinden dit één van de meest pijnlijke piercings. Hierbij gaan we een staafje piercen door de basis van de tepel met dan een steentje of balletje aan beide kanten van de tepel.
Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Je zojuist geplaatste piercing zal de komende paar dagen gevoelig zijn of een beetje pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn.
En zoals met alle piercings: tijdens het helen van je helixpiercing is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen.
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden.In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden.
Wil je liever ringetjes als neuspiercing? Geen probleem!Dit kan direct worden aangepast nadat de piercing is genezen. Over het algemeen heeft het gaatje 3 maanden nodig om te genezen, mits alles goed wordt schoongehouden.
Weet hoe lang normaal is
Een gaatje in je oorlel heeft meestal twee tot drie maanden de tijd nodig om te helen, een helixpiercing een tikkie langer: zo'n drie tot tien maanden. Zodra de zwelling weg is, er geen vocht meer uitkomt en de roodheid is verdwenen is je oor volledig genezen.
Het balletje, wat klem zit tussen het ringetje, kun je er met een beetje druk tussen uit klikken. Dit is mogelijk doordat het balletje twee kleine kuiltjes bevat, waardoor het klem gaat zitten. Wanneer je het ringetje op de gewenste plek hebt aangebracht, klik je het balletje weer tussen het ringetje.
Een piercing kan niet vastgroeien.
Zelfs als er geen korstje zichtbaar is, is de huid van de piercing te breekbaar om zulke beweging aan te kunnen, er kan een scheurtje ontstaan en zo is het wondje dan weer open en begint de genezing feitelijk opnieuw of kan er een dikker of diepe litteken ontstaan.
Je kunt zonder problemen douchen met helix piercing. Zorg er wel voor dat je ze verwijdert voordat je een zwembad of bubbelbad ingaat, want chloor en andere chemicaliën kunnen zowel de sieraden als je huid beschadigen.
Pak het staafje aan een zijde tussen duim en wijsvinger vast. Draai vervolgens het piercingballetje (of ander opschroefaccessoire) los en leg het in een bakje. Je kunt het piercingsieraad nu verwisselen. Draai na de wissel het balletje er weer terug op en klaar!
Bij een kraakbeen piercing zal het gemiddeld 6-9 maanden duren totdat de piercing genezen is. Wat héél belangrijk is, na het zetten van zo'n coole piercing, is de nazorg! Hieronder lees je al een paar handige tips. Haal je piercing er niet uit want deze kan al snel dichtgroeien.
Lobe en upper lobe pijngehalte: 2/10 Dit is de minst pijnlijke van alle oorpiercings. Hij wordt door de dikkere huid van het oor zonder kraakbeen gepiercet, wat hem bijna pijnloos maakt. Daarbij is het genezingsproces van deze piercing hartstikke makkelijk en snel.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Een nieuwe en misschien wel innovatieve behandeling om de nervus vagus te stimuleren wordt sinds kort ook in Nederland gegeven; de Daith Piercing. Bij deze methode wordt door middel van een piercing op een specifieke plek van het oor, de nervus vagus gestimuleerd.
Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Tijdens de baan die de zenuwen aflegt, worden er eiwitten aangemaakt door de zenuwtakken. Die eiwitten veroorzaken de jeuk. Zoals bij alles in het lichaam, gaat er vanuit de zenuw een sensatie/impuls naar de hersenen en daardoor ontstaat een gevoel van jeuk. Het kan voorkomen dat een genezen wonde/piercing jeukt.