Schuld door schade minderjarig kindIs uw kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij u. Dit geldt als u het ouderlijk gezag of de voogdij heeft over het kind. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan kunt u daarop meestal de schade verhalen. Is uw kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk.
Schade door kinderen vanaf 16 jaar
Is je kind 16 jaar of ouder, dan is het zelf aansprakelijk voor veroorzaakte schade. Is de schade gedekt, dan wordt deze natuurlijk wel gewoon vergoed door de gezins-AVP. Dat geldt in elk geval voor inwonende kinderen.
Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP).
Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag.
Als er schade is, dan kunt u een persoon of de school aansprakelijk stellen. U kunt door middel van een aangetekende brief schriftelijk aansprakelijk stellen. In de brief vermeldt u in ieder geval uw persoonlijke gegevens en die van uw kind, wat de omvang van de schade is en hoe deze schade is ontstaan.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering .
Scholen zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet wettelijk verplicht zich tegen aansprakelijkheid te verzekeren.
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen
Dat staat in de wet. Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie. Ouders betalen alleen de kosten van levensonderhoud als het kind zelf niet in staat is in zijn levensonderhoud te voorzien.
Maar je ouders hebben ook rechten, zoals:
Dat zijn beslissingen over alles wat met opvoeding te maken heeft bijvoorbeeld voeding, kledij, vrije tijd, opleiding en waarden en normen. Dat betekent niet dat jij niets te zeggen hebt. Je hebt het recht je menig te geven en inspraak te krijgen bij persoonlijke beslissingen.
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen.
Belangrijk: een familiale verzekering mag enkel de zaken uitsluiten die door de wetgever zijn bepaald. U bent niet verzekerd als u: 16 jaar of ouder bent en de schade opzettelijk veroorzaakt.18 jaar of ouder bent en de schade veroorzaakt als u dronken bent of onder de invloed van drugs.
Jouw auto is gewoon verzekerd, ook als jouw zoon of dochter achter het stuur zit. Af en toe jouw auto uitlenen is dus geen enkel probleem. Mocht er schade ontstaan dan geldt er vaak een extra eigen risico als jouw zoon of dochter nog geen 24 jaar oud is.
Dat kan via je DVV-consulent of via MyDVV. Je DVV-consulent zal je helpen om je dossier samen te stellen. Is zij of hij niet bereikbaar? Dan kan je ook terecht bij ons contactcenter op 0800 93 300.
Tips voor brutaal en opstandig gedrag
Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je je kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat je kind het vaker doen. Als je kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat.
Bel 112 als het kind in direct gevaar is. Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
De verplichting tot het verstrekken van levensonderhoud eindigt niet op het moment dat het kind 21 jaar wordt. Na 21 jaar moet er echter wel sprake zijn van behoeftigheid. Indien het kind van 21 jaar of ouder niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien, loopt de onderhoudsplicht van de ouders dus nog door.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Je mag zelf beslissen over alle medische behandelingen die betrekking hebben op jou. Je mag een testament maken. Vanaf je 16e mag je theorie-examen voor je autorijbewijs doen. Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen met autorijlessen.
Als ouder bent u verantwoordelijk voor de opvoeding, de opleiding en de bezittingen van uw kind. U mag uw kind ook in rechtszaken vertegenwoordigen. In alle EU-landen heeft een moeder automatisch de ouderlijke verantwoordelijkheid voor haar kind, net als een getrouwde vader.
Wat valt onder de alimentatie
Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz. Normaal gesproken hoeft er dus los van de kinderalimentatie verder geen bijdrage meer gedaan te worden.
Voor kinderen geldt de termijn voor het levensonderhoud tot een leeftijd van 21 jaar. Dit houdt onder andere in dat de ouders het kind moeten voorzien van eten, onderdak en scholing.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
Niet verzekerd
schade aan spullen die jij of je gezinslid huurt, leaset of een tijdje voor een ander bewaart; schade die jij of je gezinslid veroorzaakt tijdens het werk; schade veroorzaakt met motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen; schade die jij of je gezinslid met opzet hebt veroorzaakt.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor: schade aan gehuurde spullen. schade die je met opzet hebt veroorzaakt. schade ontstaan tijdens je werk.
Alle gezinsleden, dus u, uw partner, uw kinderen en eventueel de kinderen van uw partner op de momenten dat ze bij u wonen. Ook uw uitwonende (studerende) kinderen, oppas en ander huispersoneel, logees en huisdieren tellen mee.