Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in een dienst (diensttijdonafhankelijk).
Het bedrag van uw overlevingspensioen bedraagt 80 % van het rustpensioen aan het gezinsbedrag van uw overleden huwelijkspartner.
Je burgerlijke staat. Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
Hoeveel bedraagt het netto nabestaandenpensioen? Bij overlijden bedraagt het levenslange netto nabestaandenpensioen voor uw partner per deelnemersjaar 1,313% van het gemiddelde loon boven de € 128.180,- (niveau 2023) dat u tijdens uw deelname netto (rekening houdend met de maximale belastingheffing) hebt verdiend.
Naar wie gaat je pensioen bij overlijden? Je opgebouwde pensioen gaat naar je erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt.
Indien u samen een gezinspensioen ontving, zal het bedrag van het overlevingspensioen 80% van dat gezinspensioen bedragen. Indien de overleden huwelijkspartner een pensioen als alleenstaande ontving, dan is het bedrag van het overlevingspensioen identiek aan het rustpensioen van de overleden echtgenoot.
Een minimumpensioen van meer dan 1.500 euro netto
Dankzij deze nieuwe verhoging van 2,6% stijgt het minimumpensioen tot 1.500 euro netto voor een alleenstaande met een volledige loopbaan van 45 jaar.
Het moment van overlijden is bepalend voor het opbouwpercentage in een bepaalde periode. Het nabestaandenpensioen ontvangt u levenslang, maar kan wijzigen. Bijvoorbeeld als u opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of uw partner aanmeldt bij ABP.
Een nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn partner overlijdt. Dit kan bijvoorbeeld een nabestaandenuitkering zijn of een levensverzekering.
Nabestaandenuitkering stopt
U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
Een weduwe pensioen is eigenlijk hetzelfde als het partnerpensioen. Dit pensioen zorgt ervoor wanneer jij onverhoopt komt te overlijden dat er dan een uitkering volgt naar je partner. De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van een aantal factoren.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
“De Algemene Nabestaandenwet (Anw) is een uitkering van maximaal € 1.016,- netto per maand (bedrag per 1 juli 2020) die je partner van de Nederlandse overheid ontvangt als jij komt te overlijden. Daar hoef je niet getrouwd voor te zijn en zelfs geen officieel samenlevingscontract voor te hebben.
Als u gepensioneerd bent en uw partner overlijdt, dan verandert uw ouderdomspensioen normaal gesproken niet. Gevolg is dat u dan wellicht meer pensioen krijgt dan u nodig hebt. U kunt daarom kiezen voor de verlaging van uw ouderdomspensioen na het overlijden van uw partner.
Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.
Voor het overlevingspensioen geldt er een minimumleeftijd. Sinds 2023 moet de nabestaande minstens 49 jaar oud zijn om hierop recht te hebben. Men wil zo vermijden dat te jonge mensen te vroeg van de arbeidsmarkt verdwijnen.
Er is iemand overleden. Overlijdt iemand met een AOW? Dan stopt de AOW op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW .
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
Alleen als de deelnemer tijdens zijn dienstverband overlijdt, is een nabestaandenpensioen verzekerd. Overlijdt de deelnemer na het dienstverband, tijdens een periode waarin hij bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt?Dan is er geen nabestaandenpensioen meer verzekerd.
Hoe hoog is het partnerpensioen? Het partnerpensioen kan nooit hoger zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. Het exacte bedrag kun je vinden in het pensioenoverzicht dat je ieder jaar van je pensioenfonds ontvangt. Hou er rekening mee dat het partnerpensioen een flink stuk lager is dan het daadwerkelijke inkomen.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.
Op 1 januari 2023 veranderde de wetgeving voor de opening van het recht op het gewaarborgd minimumpensioen voor personen, of de langstlevende huwelijkspartner van personen, die onthaalouder waren of zijn: tussen 1 januari 2003 en 31 december 2032. met pensioen gingen of gaan tussen 1 januari 2023 en 2 januari 2033.
Partners hebben samen recht op 100 procent van het minimumloon aan AOW. Zodra de eerste partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, bedraagt de uitkering gelijk al 50 procent van het minimumloon. Zodra de jongste partner ook pensioengerechtigd is, bedraagt de gezamenlijke uitkering 100 procent van het minimumloon.