Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.
Maak de grond eerst goed los met een biovork of woeler. Spitten is niet nodig, hiermee verstoor je het bodemleven. Bekijk hier de voor- en nadelen van spitten. Houd ook de zuurtegraad op peil, werk bij een te zure grond (pH lager dan 5,5) wat kalk door de grond, korrelkalk bijvoorbeeld.
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Verder bevat zo'n moestuinmix geen enge beestjes en ander ongedierte en krijg je nauwelijks vieze vingers. Je opent de zak, vult de bak en kunt aan de slag. Zaaien in (universele) potgrond wordt afgeraden: deze grond is van mindere kwaliteit, vaak te compact en bevat te veel voedingsstoffen voor jonge, tere plantjes.
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Zaai niet te diep
Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.
Compost van puur plantaardig materiaal kan relatief arm aan stikstof zijn. We kunnen de kwaliteit wat verbeteren door er wat kunstmest of koemestkorrel door te mengen. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.
Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.
Compost bestaat uit plantenresten die grotendeels zijn verteerd tot kleine stukjes organische stof. Door compost over de moestuin te verspreiden, voeg je dus organische stof toe aan de bodem. Organische stof zorgt voor verbetering van de grond en levert voedingsstoffen voor de groei van groenten en fruit.
Start moestuin: Alleen bij de aanleg van een nieuw bed wordt de grond diep gespit en werkt u oude mest onder. Herfst: Leg vervolgens elk jaar in de herfst een laag kalkrijke compost op de bedden. Winter: In de winter werkt u oude stalmest en bloed-, hoorn- en beendermeel licht onder met een riek.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Potgrond met scherpzand = zaaigrond
Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder 'plakkerig' is.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment teelt. Idealiter begin je plannen te maken in januari en februari, de grond zaai-en plantklaar maken doe je begin maart en later die maand gaan de eerste planten al de grond in. Toch is het belangrijk om elk jaar het weer te evalueren.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Bij Welkoop hebben we van Welkoop en Pokon voor je moestuin biologische grond. Deze moestuingrond in 40 liter zakken is goed voor 100 dagen voeding en geeft een luchtige, rulle grond. Je kunt de moestuingrond online bestellen of kopen in een van onze Welkoop-winkels.