Doe het haar opzij en masseer voorzichtig in de schedel tot het schuim verdwijnt en in de huid is opgenomen. Herhaal indien nodig, totdat de hele plek is behandeld. Was uw handen na het opbrengen. Gooi niet-gebruikt uitgespoten schuim weg.
Dit is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) dat ervoor zorgt dat de klachten, die veroorzaakt worden door huidaandoeningen, verminderen. Clobetasolpropionaat Eureco-Pharma trekt na aanbrengen snel in de huid. Hierdoor nemen de klachten zoals jeuk, roodheid, zwelling en schilfering af.
Zalf, crème, lotion of schuim
Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met één tot twee keer per dag. Als de klachten verminderen, gaat u over op één keer per dag smeren. Het beste is het dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken.
Dit is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) dat ervoor zorgt dat de klachten, die veroorzaakt worden door huidaandoeningen, verminderen. Clobetasolpropionoaat ERC trekt na aanbrengen snel in de huid. Hierdoor nemen de klachten zoals jeuk, roodheid, zwelling en schilfering af.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Hormoonzalf is een medicinale zalf met hormonen, corticosteroïden. Hormoonzalf wordt bij verschillende huidaandoeningen gebruikt, bijvoorbeeld eczeem. De zalf remt de ontsteking van uw huid en heeft een positief effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering.
Gebruik clobetasol zalf, crème of lotion niet langer dan vier weken of niet langer dan uw arts heeft voorgeschreven. Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, kunt u dit medicijn afbouwen. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over. Ga hiermee door totdat de klachten zijn verdwenen.
Bij lichen sclerosus krijgt u een sterke hormoonzalf, bijvoorbeeld clobetasolzalf of mometasonzalf. Door de zalf worden de pijn en jeuk minder. Ook wordt de kans kleiner dat u littekens of vergroeiingen krijgt. De kans op schaamlipkanker wordt ook kleiner.
Informatie voor de patiënt
Dit is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) dat ervoor zorgt dat de klachten, die veroorzaakt worden door huidaandoeningen, verminderen. Dermovate trekt na aanbrengen snel in de huid. Hierdoor nemen de klachten zoals jeuk, roodheid, zwelling en schilfering af.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem (jeukende uitslag) en eikelontsteking. Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen. Smeer de crème of zalf dun.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
De verdamping van het water in de zalf heeft een verkoelend effect. Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het beschermende effect houdt een halve tot een hele dag aan.
Nadat u het medicijn heeft opgesmeerd, blijft het tussen de twaalf uur tot een dag werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
Lichen sclerosus geeft vaak in het begin met name veel jeuk klachten. Als de ontsteking voortduurt kan dit verlittekening van de huid geven. Als de lichen sclerosus wat langer bestaat, kunnen ook pijnklachten ontstaan. Vrouwen zien dit vooral op de schaamlippen en anus.
Miconazol is een antischimmelmiddel. Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling. Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.
Je kunt verschillende lichamelijke en emotionele klachten ervaren door lichen sclerosus. De behandeling voor lichen sclerosus bestaat uit hormoonzalf of -crème. Helaas bestaat er geen definitief genezende behandeling voor lichen sclerosus.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
De juiste dosis dag- en nachtcrème
Je huid kan maar een bepaalde hoeveelheid product opnemen per keer, en overtollige crème blijft dus gewoon liggen op de bovenste huidlaag. De regel? Met een hoeveelheid ter grootte van een 1 euro muntstuk heb je zeker genoeg om je gezicht en hals (nooit vergeten!) in te smeren.
U kunt lichen sclerosus herkennen aan duidelijk zichtbare witte, soms glanzende plekken. Vrouwen zien deze vooral op de schaamlippen en anus. De huid voelt vast en strak aan. Soms zitten er ook plekken ergens anders op het lichaam.
Irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd of gekleurd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms. Eventueel kan crème of zalf helpen. Koude kompressen kunnen even helpen tegen de jeuk. Bij krabben kunnen de klachten blijven bestaan.
Stress blijkt een belangrijke trigger. Vrouwen met LS hebben doorgaans veel meer last als zij veel stress hebben. Een gelijktijdig aanwezige candida-infectie kan eveneens de symptomen verergeren. Oplossingen Wat is er tegen lichen sclerosus te doen?
Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
De werkzame stof in Dermovate is clobetasol. Clobetasol is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon). Het vermindert huidklachten, zoals jeuk, roodheid en schilfering. Artsen schrijven het voor bij huidaandoeningen, zoals psoriasis en eczeem.