Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in uw huisapotheek, want ze kunnen gevaarlijk zijn voor uw eigen gezondheid. Geneesmiddelen weggooien in de vuilbak, de wastafel of het toilet, kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Breng daarom uw vervallen of ongebruikte geneesmiddelen naar de apotheek.
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Kun je medicijnen over de datum innemen? Zijn medicijnen over datum gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja! Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt.
Een onaangebroken verpakking kunt u gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum. Een aangebroken verpakking kunt u gebruiken binnen de maximale bewaartermijn. Natuurlijk moet u het medicijn dan wel op de juiste manier gebruiken en bewaren. Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn.
Gebruik dit middel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos na `EXP`. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval
Gooi medicijnen ook niet in de prullenbak. Vooral niet wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Breng medicijnafval terug naar uw apotheek of naar een plek voor klein chemisch afval. Bijvoorbeeld het milieuplein of de milieustraat in uw gemeente.
Op de verpakking van een geneesmiddel wordt aangegeven wanneer het werd gemaakt en tot hoelang het houdbaar is. LOT geeft meestal de datum aan waarop het geneesmiddel werd gemaakt. Eerst wordt het jaartal, nadien de maand en tenslotte de dag aangegeven.
Je ziet soms ook 'Exp. date / Exp. da / Exp. de', gevolgd door een datumaanduiding. Dit zijn afkortingen van "Expiration date", Engels voor vervaldatum.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Gebruik dit middel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de verpakking na `EXP`. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint een na een half tot een uur en houdt 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur. De werking houdt wel langer namelijk ongeveer twaalf uur.
nieuws Vaak is de vervaldatum expliciet vermeld op de verpakking, voorafgegaan door 'EXP' of 'PER(EMPT)'. Bijv. EXP-01/11/99 betekent dat dit geneesmiddel niet meer mag gebruikt worden vanaf 1 november 1999. Is de vervaldatum niet vermeld, dan zoek je de productiedatum.
U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, ongeveer binnen 1 uur.
Vervaldatum/Expiration Date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date. Dit is de datum tot wanneer de fabrikant de werking van het medicijn garandeert.
De houdbaarheidsdatum moet worden aangegeven in de volgorde dag – maand – jaar, waarbij de dag moet worden aangegeven met een getal van 2 cijfers, de maand met de gebruikelijke naam, afkorting of een getal bestaande uit 2 cijfers en het jaar met het jaartal of de laatste 2 cijfers van het jaartal.
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval
Heeft u toch medicijnen over? Gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Ze kunnen dan terechtkomen in het grond- of oppervlaktewater. Breng ze terug naar uw apotheek of een voor klein chemisch afval bestemde plek.
Wat gebeurt er met de ingeleverde medicijnen? Medicijnresten gaan vanuit de apotheken naar een centraal inzamelpunt van Zorggroep Almere en worden dan opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf en uiteindelijk verbrand.
Zoals de meeste medicijnen hebben oogdruppels een uiterste houdbaarheidsdatum. Tot deze datum is een goede werking van het medicijn gegarandeerd.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.