De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Slaapweetjes – De temperatuur van slaapkamer en bed
In de slaapkamer mag de temperatuur niet te hoog zijn. De beste waarden lopen in de literatuur uiteen, maar de grote lijn is toch dat een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius aangeraden wordt.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Maar ook het omgekeerde, een te koude slaapkamer (beneden 12 °C), kan een nefaste impact hebben op je slaap. Bij welke temperatuur je het best slaapt, varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld genomen is tussen 16 en 18°C ideaal. Vrouwen en magere mensen hebben het echter doorgaans liever iets warmer.
Een temperatuur tussen de 18 en 21 graden is een aan te raden temperatuur voor thuis. Jongeren vinden de verwarming op 18 graden vaak voldoende, terwijl ouderen het vaak prettiger vinden om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.
De aarde straalt warmte uit, zowel overdag als 's nachts. Midden op een zonnige dag is de inkomende straling van de zon groter en warmt de lucht nabij het aardoppervlak daardoor op. Als de zon laag staat of onder is koelt het aardoppervlak normaalgesproken af.
Warme omgeving
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Voordelen van slapen met het raam open
Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.
De koude lucht wordt geassocieerd met frisheid en een goede gezondheid. Én daarmee hebben de Noren het bij het rechte eind. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een frisse temperatuur in de slaapkamer een positief effect heeft op je slaap en gezondheid.
Een warme slaapkamer zorgt voor een rusteloze slaap.
Een koudere kamer geeft je veel meer rust. Hoge lichaamstemperaturen en chronische slaapproblemen staan volgens onderzoek met elkaar in verband. In het begin moet je natuurlijk even wennen aan de temperatuur, maar je zult merken dat het het waard is.
Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? Daar is het antwoord makkelijk op: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
De badkamer is de enige plaats in huis waar het écht warm mag zijn. Op deze plek draag je immers weinig of geen kleren en je wilt het lekker warm hebben wanneer je uit je bad of douche stapt. Daarom is voor je badkamer een temperatuur van 23 graden aan te raden.
Zorg voor de juiste temperatuur in de babykamer
De temperatuur moet tussen de 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een ingebouwde thermometer, maar je kan natuurlijk ook gewoon een losse thermometer in de babykamer hangen.
Verdrijf warme lucht
Je kamer verkoelen doe je zo: plaats een ventilator zo dat je warme lucht naar buiten blaast. Doe dit wel bij een raam aan de kant van je huis waar de wind 'naartoe' blaast, anders komt die warme lucht je kamer weer in. In de avond gebruik je je ventilator alleen binnen.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de gevoelszenuwen naar en in je voeten niet goed functioneren, waardoor je voeten heel koud aanvoelen. Bijvoorbeeld door diabetes, beknelling of beschadiging van een zenuw, reuma, een rughernia, infecties of vitaminetekorten.
Mensen die het altijd koud hebben, kunnen ook last hebben van stress. Bij stress wordt het stresshormoon adrenaline door je bloedbaan wordt gepompt, wat ervoor zorgt dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. De adrenaline zorgt er alleen ook voor dat de bloedvaten in de handen en voeten zich vernauwen.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een minimumtemperatuur van 18 graden aan míts je volwassen en gezond bent. Waarbij er tevens wordt uitgegaan dat je je kleed volgens het seizoen. Jongeren, ouderen en zieken zouden echter de thermostaat op minimaal 20 graden moeten zetten.
De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in de leefruimte tussen de 19 en de 21 graden ligt. Voor anderen geldt 'hoe warmer hoe beter', maar hou in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur laat zien. Tip: verwarm je woonkamer met designradiatoren.