Wij Nederlanders eten vooral kippenborstfilet, kortweg kipfilet genoemd. Dit, terwijl er een veel beter (en goedkoper!) alternatief bestaat: kipdijfilet. Maar dit exporteren we veelal naar het buitenland.
Kipfilet is het borstdeel van de kip. Kenmerk van kipfilet is dat deze vetarm en licht verteerbaar is. Kies voor Kipfilets van kippen uit de vrije loop. Doordat deze kippen met veel ruimte gekweekt worden is het vlees van hoge kwaliteit en voller van smaak.
Kipfilet is de borst van de kip, het magerste deel van de kip.
Een kipfilet komt uit de borst van de kip en is mager kippenvlees. Ze zijn zowel met als zonder vel te koop. Kipfilets zijn het meest populaire vlees van de kip, ze zijn namelijk makkelijk te bereiden en passend in veel gerechten. Doordat kipfilets zo populair zijn, worden veel kippen slechts geslacht voor de filets.
De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.
Borst: Dit is het magerste deel van de kip en wordt vaak in filets gesneden. Het kan zowel met als zonder bot en huid verkrijgbaar zijn. Kipfilet is ideaal voor grillen, bakken, sauteren en meer.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
Een kippenborst komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij een kippenborst is de borstkas vervormd, doordat het borstbeen te veel vooruitsteekt. Een kippenborst is het tegenovergestelde van een trechterborst. Ook bij een trechterborst is de borstkas vervormd, maar dan doordat het borstbeen meer naar binnen staat.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Kipfilet is vlees afkomstig van het borstdeel van de kip en is misschien wel één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland, zo niet ter wereld. Niet zo vreemd ook: het is mager, licht verteerbaar en multi-inzetbaar. Kipfilet doet het immers goed in curry's, salades, wokgerechten, noem maar op.
Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk. Combineer dat met 10m2 leefruimte per kip en er ontstaat uniek zacht kippenvlees.
Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht. Let op: tijdens het bakken slinkt de kipfilet nog een beetje. 125 tot 150 rauwe kipfilet komt overeen met 100 tot 120 gram gebakken kipfilet.
Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht.
Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees. Hierdoor is het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd.Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn!
Het verschil tussen kippenhaas en kipfilet is dat de eerstgenoemde afkomstig is van het in stukken snijden van een hele kippenborst, terwijl de laatstgenoemde slechts uit één deel daarvan wordt gesneden.
De standaard kipfilet van Jumbo had iets waterigs. Zwagerman van Lidl smaakte meer naar kip, maar was helaas te zout. Slechts vier merken scoorden een voldoende: de ovengebakken kipfilet van Jumbo, de biologische van Albert Heijn, 1 de beste (Dirk/Dekamarkt) en Vomar.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Ook kipfilet is niet gezond
Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
De Kip van Kip Rijst broccoli!
Bij kip met rijst en broccoli bedoelen we eigenlijk, kipfilet met rijst en broccoli. Maar waarom wordt er specifiek kipfilet gebruikt? Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.
Vlees en cholesterol
Magere vleessoorten kunnen wel. Kies in dat geval voor mager rundvlees zoals biefstuk, tartaar, runder- en sucadelappen. Ook mager varkensvlees is geschikt, zoals varkenshaas, varkensoesters en magere varkenslappen. Kip en kalkoen vallen ook onder de categorie mager vlees.