Ingetrokken tepels ontstaan doordat het bindweefsel langs het melkkanaal dat naar de tepel loopt, te stug is. Het melkkanaal is daardoor te kort en trekt de tepel naar binnen. Wanneer een eerst normale tepel intrekt, kan dit een teken zijn van een (mogelijk kwaadaardige) borstafwijking.
De behandeling tegen ingetrokken tepels vindt plaats onder lokale verdoving. Tijdens de behandeling worden de melkgangetjes onder de tepel losgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de tepels weer naar buiten kunnen gaan staan. De ingreep eindigt met het hechten van de gemaakte incisies.
Ongeveer één op de tien vrouwen heeft een ingetrokken tepel. Zowel bij mannen als vrouwen kan een tepel ineens naar binnen trekken. Vaak is het een onschuldige afwijking, slechts af en toe is het kwaadaardig.
INGETROKKEN TEPEL
Bij ongeveer één op de tien vrouwen is de tepel plat of zelfs helemaal naar binnen getrokken. Deze conditie ontstaat vaak in de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd optreden. Correctie van een ingetrokken tepel gebeurt onder lokale verdoving met minimale littekenvorming.
Een ingetrokken tepel is een tepel die plat of onder het oppervlak van de huid ligt. Het wordt veroorzaakt door spanning in de kanalen of het omringende bindweefsel. In sommige gevallen veroorzaakt het stijf worden van de tepel nog steeds het uitpuilen van de tepel, in meer ernstige gevallen echter niet.
Tepels kunnen verschillende vormen hebben. Van groot tot klein, van stijf naar voren staand, tot ingetrokken of plat. Tepels worden in het algemeen harder (stijf) door kou, aanraking of opwinding. Het iets donkerder gekleurde gebied rond de tepel heet de tepelhof (areola).
Een gerimpeld decolleté is verder vaak het resultaat van natuurlijke hormonale veranderingen op middelbare leeftijd die ervoor zorgen dat jouw huid in dit gebied dunner wordt. Scherpe schommelingen in gewicht door de jaren heen en zelfs sommige medicijnen kunnen ook rimpels op de borst veroorzaken.
Kenmerk 1: Verandering in hoe de borst en/of tepel aanvoelt
Een verdikking of knobbel in of nabij de borst of onder de oksel. Verandering in/van de huid. De huid voelt dik en warm aan of zoals bij een sinaasappelschil (de huid vertoont putjes). Pijn in de borst op een plek waar ook de borst anders aanvoelt.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen. Tot hij of zij volledig uit het zicht is verdwenen.
Hoe weet je of je platte of ingetrokken tepels hebt? Vlakke tepels 1 steken niet zo ver uit ten opzichte van de tepelhof (het donkere gebied rond de tepel), zelfs niet bij stimulatie. Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe.
Een gemiddeld tepelhof heeft een diameter van ongeveer 4,5 cm. Een chirurgische correctie van een vergroot tepelhof wordt uitgevoerd door het verwijderen van de gepigmenteerde huid rond de tepel of rond het tepelhof. Dit kan door een kleine insnijding rond de buitenkant van het tepelhof of rond de tepel.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
De ziekte van Paget (morbus Paget) is een zeldzame vorm van borstkanker. Deze komt bij 1 tot 3 van de honderd mensen met borstkanker voor. Het is een vorm van borstkanker die te herkennen is aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Soms gaat dat gepaard met vocht of bloedverlies uit de tepel.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Een ingetrokken tepel kan naar buiten worden gebracht door de melkgangen en andere strengetjes die de tepel naar binnen trekken los te maken. Dit gebeurt via een klein sneetje vlak onder de tepel. Als alle melkgangen worden losgemaakt is borstvoeding niet meer mogelijk.
Houd je tepels stijf en gevoelig met deze tepel erector set en ervaar het pompende genot! Om te beginnen, pak de pomp met de kleinste opening. Schuif de gewenste rubberen ring over het mondje en plaats deze op je tepel.
Ieder lichaam is anders en zo ook de tepels. Bovendien kunnen de tepels na verloop van tijd veranderen van vorm, bijvoorbeeld na zwangerschap. Hieronder een aantal redenen die we vaak horen van vrouwen (en mannen) die kiezen voor een tepelcorrectie.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje.Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Uit onderzoek blijkt dat preventie de kans op borstkanker met 25% tot 30% kan verkleinen. Denk hierbij aan gezonde voeding, regelmatige fysieke activiteit om overgewicht tegen te gaan, een gematigd alcoholgebruik en niet te vergeten het beperken van tabak.
Na de borstvoeding blijft er vaak een witte vlek of een met melk gevulde blaar op de tepel zitten. Als je geluk hebt, gaat het blaasje vanzelf open tijdens de borstvoeding. U kunt deze “auto-opening” vóór de borstvoeding ondersteunen met warme en vochtige kompressen.
Ziekte van reclus is de meest voorkomende borstaandoe ning. in de structuur van het borstweefsel ontstaan com plexe wijzigingen, waardoor er microcysten en een abnor male groei van bindweefsel (fibrose) ontstaat . de letsels die ontstaan, kunnen zeer groot worden en kunnen pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn.
Pijn en jeuk aan de tepels wordt vaak veroorzaakt door wrijving. Deze wrijving kan ontstaan doordat een bepaald kledingstuk constant langs je tepel schuurt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar ook wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan resulteren in pijn en jeuk.