Ook als vloerbedekking voor geluiddemping van loopgeluiden zeker niet de eerste keus. Lood: zie Metaal. Luchtbelfolie: noppenfolie, is luchtdicht, maar wegens zijn zeer geringe gewicht ongeschikt voor geluidsisolatie. Zie ook Polyethyleenfolie .
Tapijt als geluiddempende vloer
Tapijt is de ultieme geluiddempende vloer. Dat merk je al als je een vloerkleed in een galmende ruimte legt, laat staan als je een hele verdieping met tapijt bekleedt. Tapijt voelt warm aan je voeten aan en loopt heel prettig.
Door de ruimte onder de vloer op te vullen met een glaswol- of een steenwol isolatie kunt u dit probleem eenvoudig oplossen. Een andere mogelijkheid om het geluid te dempen is het plaatsen van een zwevende vloer.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Een voorzetwand wordt vaak gemonteerd om de geluidsisolatie van zowel binnen- als buitenmuren te verbeteren. Het frame van een voorzetwand kan je vergelijken met dat van plafondisolatie. Isolatiemateriaal in het frame absorbeert het geluid. Gipsplaten zorgen voor een mooie afwerking.
Geluidsisolatie houdt geluid tegen. Als een ruimte perfect geluiddicht is blijft buitenlawaai buiten en verstoort de binnen activiteiten of de slaap niet. Daarnaast blijft binnengeluid binnen en stoort de buren niet.
Geluidsabsorberende materialen zijn bedoeld om het geluid binnen een bepaald gebied of ruimte te verbeteren. Bij geluidsabsorptie verandert men door gerichte maatregelen, de ruimteklank naar zijn wensen. Daardoor kan bijvoorbeeld het geluidsniveau worden gedempt of de nagalmtijd worden verkort.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Het zijn geluidsabsorberende elementen gemaakt van diverse schuimmaterialen. Bass Traps worden doorgaans toegepast in studio's en luisterkamers waar de lage frequenties in de muziek domineren. Door het relatief grote volume zijn dit soort producten instaat om vooral lage frequenties te absorberen.
Een voorzetwand wordt vaak gemonteerd om de geluidsisolatie van zowel binnen- als buitenmuren te verbeteren. Het frame van een voorzetwand kan je vergelijken met dat van plafondisolatie. Isolatiemateriaal in het frame absorbeert het geluid. Gipsplaten zorgen voor een mooie afwerking.
Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer. Ter vergelijk: een vermindering van 10 dB wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluidsniveau.
Het aangewezen materiaal voor geluidsisolatie is steenwol. Dankzij de open structuur van steenwol is het materiaal in staat geluid erg goed te absorberen en daarmee geluid te isoleren. Naast steenwol is ook glaswol een uitstekende keuze voor geluidsisolatie in de muur.
Geluidsisolatie en geluidsabsorptie zijn twee verschillende dingen. Geluidsisolatie gaat over het buiten of juist binnen houden van geluid, terwijl geluidsabsorptie te maken heeft met het verbeteren van de akoestiek en het dempen van het geluidsniveau in een ruimte.
Heeft de ruimte zachte en ruwe oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld tapijt op de vloer of stoffen meubels in de ruimte, dan worden de geluidsgolven door het zachte materiaal deels geabsorbeerd. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat de geluidsgolf 'breekt' en in andere vorm terug de ruimte ingaat.
Nagalmtijd reduceren in een ruimte kan door geluidsgolven te absorberen. Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het geluidsabsorberend materiaal en kunnen ze niet volledig terugkaatsen. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte.
Het geluidsdicht maken van je kamer hoeft niet duur te zijn. Er zijn een hoop manieren die geen of weinig geld kosten waarmee je geluidsoverlast kunt verminderen. Afhankelijk van wat je precies wilt isoleren ben je ergens tussen een paar tientjes en een paar honderd euro kwijt.
Dubbele beglazing voor geluidsisolatie
Dubbele beglazing is een van de meest populaire en effectieve manieren om je ramen geluidsdicht te maken. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een luchtruimte, die fungeert als een buffer om geluidsgolven te dempen voordat ze je woning binnendringen.