Neem een scherp mesje en snij daarmee en enkele toppen met wat blaadjes van de stengels van uw planten. Laat de afgesneden plantenstukjes een dag op een koele plek wat indrogen. Steek ze daarna afzonderlijk in potten met zaai- of stekgrond (in feite zandige compost). Druk de grond goed rond de stekken aan.
De beste tijd om je geranium te stekken is in augustus / september.
Bijna elke geranium kan worden vermeerderd door stekken. Het leuke eraan is dat de vermeerderde geraniums 1: 1 overeenkomen met de eigenschappen van de moederplant en volledig identiek zijn. Nadat de scheuten volgroeid zijn en wat steviger aanvoelen, kunnen ze worden gesnoeid met een scherpe schaar of een mes.
Geranium zaaien
Zaaien : Januari in een zaaibak met zaaigrond. Bedek met 1 cm van dezelfde grond. Druk licht aan en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig en warm (20°c) tot na ongeveer 2 weken de eerste blaadjes verschijnen.
Zolang het buiten nog warm en licht is, zet je de opgepotte stekken op de tuin- of balkontafel. Plaats ze in het najaar, wanneer de temperaturen onder de 10 graden Celsius dalen, op een koele, lichte plek om ze te laten overwinteren. Dan hoef je ze ook veel minder water (en zeker geen voeding) te geven.
Waar zet je stekjes neer? Stekjes vereisen veel licht om goed te kunnen groeien. Zet ze daarom op een plek met veel licht, maar niet in de directe zon om verbranding van de jonge bladeren tegen te gaan.
Wilt u de Pelargonium toch overhouden? Behandel ze dan als kuipplant en laat ze vorstvrij overwinteren. Een nachtje lichte vorst zullen ze wel overleven, maar geen langdurige kou. U kunt de plant voordat u deze laat overwinteren, of in het voorjaar, terugknippen, maar laat altijd wat groen zitten.
De uitgebloeide bloemen van een geranium (pelargonium)en ook van andere soorten moet je verwijderen. Knip je nu alleen de bloemkop eruit of de hele stengel of maakt het niets uit? Het is mooier al de stengel ook weg is, anders heb je van die stokjes.
Wanneer het voorjaar is kun je het beste de geranium de eerste keer snoeien. Verwijder alle dode stengels (vlak boven de grond) en lelijke bladeren. Na de eerste bloei (van de jonge bloeiers) kun je het beste nog een keer snoeien. De wintergroene soorten van geranium hoef je niet te snoeien.
Geraniums moeten regelmatig water krijgen om uitbundig en zonder onderbreking te bloeien. Gebruik je vingers om uit te vinden of je water moet geven. Als de grond droog en warm aanvoelt, moeten je planten water krijgen.
Na het zomerseizoen kun je nog steeds, tijdens de koude dagen, genieten van je geraniums. Je kunt ze namelijk eind oktober tussen je kamerplanten neerzetten. Geef de geraniums evenveel water als je kamerplanten. In april kun je de planten wat bijknippen, zodat ze er in mei weer tegenaan kunnen.
Geen wonder dus, dat ze bij de balkontuinders zeer gewaardeerd worden en bijna geen moeite te veel is, ze ook door de winter te krijgen in het volgende jaar. Geraniums houden van warmte en doorstaan onze winters in de volle grond niet. Daarom kunnen ze het beste in huis vorstvrij overwinteren.
In het late voorjaar is het niet de moeite waard om geraniums tegen vorst te beschermen. Wil je ze laten overwinteren, haal ze dan zo laat mogelijk maar voor de eerste vorst naar binnen. Knip de scheuten ongeveer een handbreedte terug, verwijder beschadigd blad en houd de geraniums zo koel mogelijk.
Regelmatige verzorging van de Franse Geranium is belangrijk. Geef twee keer per week water - direct in de pot, niet op de plant zelf. Verzorg daarnaast één keer per twee weken plantenvoeding, voor een rijke bloei. Haal ook uitgebloeide bloemen weg, dan blijft de Franse Geranium nieuwe aanmaken.
Er zijn hangende en 'staande' geraniums. Allemaal met een heerlijke frisse geur. Balkongeraniums staan prachtig in de tuin, maar ook in huis als kamerplant. Net als de meeste planten houden ze wel van licht, dus zet ze niet neer op een donkere plek.
Geraniums kunnen niet tegen een gebrek aan voedingsstoffen
Geraniums lijden aan een tekort aan voedingsstoffen wanneer hun bladeren lichtgeel of roodachtig worden en zelfs kunnen afvallen.
Geranium sanguineum (bloedooievaarsbek)
De kleur van Geranium sanguineum is op zijn best paarsrood. Geranium sanguineum is de sterkste geranium die ik heb. Zelfs op de allerdroogste en meest zonnige plekken in de tuin, heeft deze geranium het naar zijn zin.
Water geven
Geef Geraniums niet teveel water. Ze houden niet van natte voeten. Als ze in een pot staan kun je dit goed voorkomen door hydrokorrels te gebruiken.
Een gewone geranium kan 40 jaar of langer leven als hij goed wordt verzorgd.
Geranium Koningin kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen.
Potgeraniums houden van een zonnige plek of een plek in halfschaduw. Zet ze binnen op een lichte plek, bij voorkeur in de vensterbank, maar niet volop in het verzengende zonlicht.
Knip een stek van een plant door tussen twee bladeren te knippen.Snijd in een beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Belangrijk is dat de snede glad moet zijn. Laat een bloedende stek even met rust, totdat het bloeden minder wordt.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Afhankelijk van je stek, het licht, de tijd in het jaar, zie je na een paar weken (dit kan ook een maand zijn) wortels ontwikkelen. Als de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je je stek overzetten in de aarde zodat de stek uit kan gaan groeien tot een hele plant.