Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd.
De tijdzone waar Nederland zich in bevindt is de Central European Time. Deze tijdzone loopt 1 uur achter op de nulmeridiaan. De nulmeridiaan bevindt zich in Greenwich en wordt ook de de Greenwich Mean Time genoemd. Deze loopt nagenoeg gelijk met de Western European Time.
Europe/Amsterdam is een tijdzone in Nederland. Het komt overeen met de Central European Time (CET) tijdens de wintermaanden. Voor de zomermaanden is het Central European Summer Time (CEST). De huidige tijd in de Europe/Amsterdam tijdzone is 01:00.
In New York is het dan 04:00. New York loopt 6 uur achter op Central European Time.
Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd. Het grootste deel van de Europese landen valt in deze tijdzone.
Time zone: GMT+1 (UTC)
Amsterdam ligt in de tijdzone Central European Time ook wel Midden Europese Tijd(MET, GMT +1) genoemd.
Hoewel de tijd ruwweg overeenkomt met GMT zijn ze niet exact hetzelfde. GMT is een tijdzone die met name in Europa en Afrika gebruikt wordt en UTC is een tijdstandaard die niet aan een tijdzone gekoppeld is. UTC wordt voornamelijk in computersystemen gebruikt en is in een aantal vakgebieden de standaardtijd.
Switching to UTC +1 / Central European Time (CET). The time will be set back een uur from 03:00 to 02:00 local time.
België sluit bijgevolg aan bij Centraal Europa en heeft dus Central European Time (CET). Bovendien komt daar, sinds 1977, in de zomer nog een extra uur bij. Wanneer het 13u UTC is, komt dat overeen met 14u wintertijd en 15u zomertijd. Men gebruikt de afkorting CEST (Central European Summer Time).
Hoe werken tijdzones? Omdat de aarde in 24 uur om haar as draait, zijn de meridianen het uitgangspunt voor het instellen van tijdzones. Zo wordt de aarde in 1884 als een sinaasappel in 24 partjes verdeeld, steeds met een uur tijdsverschil tussen de tijdzones.
Er is niet een persoon die de tijd heeft bepaald. In de loop der jaren is het meten van tijd steeds verder ontwikkeld. Vroeger werd de stand van de sterrenhemel gebruikt als uitgangspunt voor de tijd. Overdag werden er zonnewijzers gebruikt en 's nachts bijvoorbeeld een zandloper.
Zo ligt België in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt). Dat betekent dat het bij ons even laat is als pakweg Noorwegen of Angola.
Greenwich Mean Time (GMT)
Elke tijdzone krijgt een andere naam. Zo ligt Nederland in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt). Dat betekent dat het bij ons even laat is als pakweg Noorwegen of Angola.
Greenwich vormt het nulpunt van het systeem om de lengtepositie op het graadnet van de aarde aan te duiden. In dat systeem bevindt Greenwich zich op een nulmeridiaan, meer specifiek de meridiaan van Greenwich. Deze gaat door het Koninklijk Greenwich Observatorium, de sterrenwacht die vroeger in Greenwich gevestigd was.
Een tijdzone is een gebied op de aarde waar het dezelfde tijd is. De wereld is verdeeld in 24 tijdzones. De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland.
De grens tussen Afghanistan en China is de landgrens met het grootste tijdverschil, namelijk 3,5 uur (UTC+4:30 naar UTC+8).
Tijdsverschil in onze zomertijd
Tijdens onze zomertijd, die meestal van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober loopt, is het in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland. Dus als het bij ons 12 uur 's middags is, dan is het in IJsland 10 uur 's ochtends.
Op het moment dat het in Nederland en België wintertijd is, bedraagt het tijdsverschil 3 uur. Het is in Dubai dan drie uur later dan in Nederland en België. De zomertijd gaat in Nederland in op de laatste zondag van de maand maart. Om 02:00 uur 's morgens wordt de klok dan een uur vooruit gezet naar 03:00 uur.
. Midden-Europa: (Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, en Hongarije); . Zuidoost-Europa: (Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Albanië, Macedonië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en het Europese deel van Turkije);