De naam salmiak is afgeleid van het Latijnse sal ammoniacum dat zout van Amon betekent. Het is een verwijzing naar de vroegste oorsprong van salmiakproductie in Egypte.
Vanouds werd salmiak uit Egypte in Europa ingevoerd, waar het toepassing vond in de farmacie, textielververij, zuivering van goud, en bij het edelsmeden en de metallurgie als schoonmaakmiddel van metaaloppervlakken. Apothekers gebruikten het bij de bereiding van hoestdrank en van drop die zout moest smaken.
Een andere grote smaakmaker in drop is ammoniumchloride, wat we in de volksmond kennen als salmiak. In tegenstelling tot de zoethoutplant, heeft salmiak een zoutige smaak.
Het kan bereid worden door gefractioneerde kristallisatie uit een oplossing bevattende ammoniumsulfaat and keukenzout of ammoniumcarbonaat en calciumchloride. Zuiver materiaal kan rechtstreeks gemaakt worden door de gasfase reactie van ammonia en zoutzuur.
Suiker, Dextrose, Zetmeel, Zoethoutwortelextract, Salmiakzout.
Gezondheid
Salmiak is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Salmiak kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Salmiakpoeder is zoet poeder met salmiak smaak wat je kunt oplikken met je vinger, of met een droplollie.
Ingrediënten: dextrose, zetmeel, droppoeder, zoethout, salmiakzout. Mensen met een hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden.
Zwartwit poeder
Je kon het krijgen in een potje of in een puntzakje. Je stopte pas met eten als het laatste korreltje verdwenen was. Het poeder at je dan met een natte vinger, om die vervolgens met je mond af te likken.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Salmiak ballen van Kindleys zijn harde suikerwerk bollen met salmiaksmaak. Deze ronde bollen zijn heerlijk om op te zuigen, maar nog lekkerder om op te bijten. Dan komt er namelijk wat salmiakpoeder vrij! Heerlijke oud hollandse snoepjes uit grootmoeders tijd.
Zwart-Wit poeder in allerlei soorten, smaken en verpakkingen. Andere benamingen zijn zwart op wit, zwart-wit droppoeder, salmiakpoeder, lekpoeder enz. Zwart-wit poeder bestaan vrijwel geheel uit zoethoutwortelextract en kan tot 2.8% glycyrrhizine bevatten.
Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden, zelden. Verhoging van de bloeddruk en vasthouden van vocht (dikke enkels, kortademigheid). Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel van dit medicijn gebruiken.
Ammoniumchloride (NH4Cl) is het ammoniumzout van waterstofchloride (HCl). Het is ook bekend onder de naam salmiak.
Zoals je aan elke regenboog kunt zien, bevindt zwart zich niet op het spectrum van zichtbare kleuren. Alle andere kleuren zijn reflecties van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Per 100 gram zit er in zoute drop 110 mg kalium, in zoete drop wel 320 mg. Beide beschikken over 20 mg magnesium en 30 mg calcium. Wat ook opvallend is dat er in zoete drop meer natrium zit dan in zoute drop. Je kunt zoute drop dus als gezonder zien.
Glycyrrhizine. De boosdoener is een overdosis glycyrrhizine, de zoetstof die in drop zit. Ondanks dat zij de drop twaalf jaar geleden heeft afgezworen, werden twee jaar geleden weer lage kaliumwaarden geconstateerd.
Het verschilt per persoon hoeveel drop tot problemen met de bloeddruk leidt, maar volgens een vuistregel heeft 50 gram drop per dag een negatieve invloed op de bloeddruk. De symptomen van een verhoogde bloeddruk zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en verstoringen van het zicht.
Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.'' Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk.