Ook honden kunnen zeeziek worden. De ene hond kan er gevoeliger voor zijn dan de andere. Door invloed van deiningen en richtingsveranderingen komt het evenwichtsorgaan onder druk te staan, hierdoor ontstaat zeeziekte.
De meeste honden kunnen zwemmen, hoewel het ook zomaar kan zijn dat je hond naar de bodem zinkt (zeker niet de bedoeling). Mee gaan op de boot is toch wel iets anders voor een hond. Het beste kun je de hond hier langzaam aan laten wennen, begin met hem mee te nemen aan boord en hem overal rustig aan te laten snuffelen.
Bied eten en drinken aan tijdens het varen
Ze kan ook best wel zeeziek worden of een beetje gespannen, vooral als we op de motor varen.
Met de uitneembare opvangbak wordt de urine van jouw puppy of kleine hond goed opgevangen. Het hondentoilet is erg makkelijk schoon te houden. Het enige wat je hoeft te doen is het kunstgras schoon te spuiten en het frame af te spoelen met water. Dit product doet dus precies wat je ervan mag verwachten.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig is, is door hem gewoon te geven wat hij fysiek, intellectueel en emotioneel nodig heeft. Zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging, genoeg mentale uitdagingen en natuurlijk een heleboel liefde en aandacht.
Veilig schip
Het is raadzaam om de boot waar mogelijk aan te passen aan de kat. Denk hierbij aan een veiligheidsnet, een klimtouw of scheepstros aan de boot hangen waar een kat tegen op kan klimmen, pikhaak, veiligheidsnet en hekjes in de gangboorden.
Na 1 uur voelen de meeste mensen met reisziekte zich weer normaal. Als u lang op een boot bent, kan de reisziekte tijdens de reis al verdwijnen. Uw hersenen hebben zich dan aangepast. Komt u daarna weer aan land, dan voelt het alsof u nog steeds heen en weer gaat.
Adaptatie is de beste maatregel tegen bewegingsziekte. Scopolamine en eerstegeneratie-antihistaminica zijn effectief. Voor de moderne tweedegeneratie-antihistaminica heeft men geen effectiviteit aangetoond en gebruik hiervan adviseert men vooralsnog niet.
In het verleden werd Primatour® (verkrijgbaar bij de drogist) voorgeschreven bij wagenziekte bij de hond. De effectiviteit van deze stoffen bij gezelschapsdieren blijkt erg wisselend te zijn. Bovendien is er met de komst van Maropitant (Cerenia®) een veterinair geregistreerd alternatief gekomen voor Primatour®.
Alhoewel bij honden de oorzaak van wagenziekte verschillend kan zijn, zijn de klinische symptomen wel dezelfde. Overmatig kwijlen, smakken, het likken van de lippen en hijgen zijn typische kenmerken van misselijkheid bij de hond. Bij een ernstige vorm van wagenziekte wordt dit gevolgd door kokhalzen en braken.
Een wagenzieke hond zal in je auto zitten piepen, overmatig veel speeksel aanmaken en kwijlen, geeuwen en heel wat andere stresssignalen vertonen. In sommige gevallen gaat dit ook gepaard met misselijkheid en overgeven.
Denk bij het bieden van eerste hulp altijd eerst aan je eigen veiligheid. Bekijk de situatie eerst; als er stroming is, ga stroomafwaarts staan of gebruik een bijbootje. Houdt contact met de hond en laat hem naar u toe zwemmen. Til hem eruit aan zijn nekvel, halsband, tuig of zwemvest.
Een goed middel is cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende.
Medicijnen tegen zeeziekte hebben allemaal invloed op het evenwichtsorgaan en de meeste werken in min of meerdere mate versuffend. Nu is een langere reactietijd niet zo'n probleem, behalve als je moet autorijden. Of duiken. Voor de bijwerkingen maakt het een groot verschil welk medicijn je gebruikt.
Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de reis. Wanneer je goed gehydrateerd bent, zal je minder last van zeeziekte krijgen. Om misselijkheid te voorkomen is het verstandig om alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor koffie, koolzuurhoudende dranken en fruitsapjes.
En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen.
"In principe kunnen alle katten en katachtigen zwemmen." Alleen doen ze het niet allemaal even graag. "Leeuwen kunnen het wel maar zijn het niet meer gewend. Op de savannes in Afrika waar ze leven komen ze maar weinig rivieren tegen die ze moeten oversteken." Tijgers daarentegen vinden het heerlijk.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.