Vooral niet te dik beter is het om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Even twee uur laten indrogen en dan met cirkelvormige overlappende bewegingen de was uitwrijven met een schone zachte doek. Tot de was een mooie glansgraad laat zien.
De was op het oppervlak aanbrengen met een harde borstel, doek of kwast. Beter twee dunne lagen aanbrengen dan één dikke laag. Bij voorkeur de was 2 uur laten drogen alvorens u de laag opborstelt (met een zachte borstel of een doek) tot de gewenste glansgraad. Behandeling maximaal 2 tot 3 keer per jaar herhalen.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Hoevaak uw meubels in de was zetten
Beginnen de meubels wat dof of vlekkerig te worden dan wordt het tijd om de meubels overnieuw in de was te zetten. Vaak is dat eens per drie tot vier maanden.
Alvorens Bijenwas Balsem aan te brengen, moet het hout proper, vetvrij en volledig droog zijn. Breng Bijenwas Balsem in een dunne, gelijkmatige laag aan met een niet-pluizende katoenen doek. Na een droogtijd van ca. 30 minuten kan het hout nagepolierd worden met een katoenen doek of polijstpad.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Bijenwas kun je het beste bewaren in een hersluitbare verpakking. Bijenwas is ongemengd over het algemeen 36 maanden houdbaar maar meestal nog wel langer. Als je Bijenwas mengt met andere ingrediënten is het product minder lang houdbaar. De precieze houdbaarheid hangt af van de andere ingrediënten.
Pure bijenwas is niet giftig en is dus eetbaar. Dit maakt bijenwas een uiterst geschikt ingrediënt om toe te voegen aan zelfgemaakte lippenbalsems en lotions voor het hele lichaam.
U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner. Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier.
Wrijf de boenwas gelijkmatig in op een bepaald deel van het meubel. Werk per vlak en van boven naar beneden. Laat de was drogen (ongeveer een half uur) en wrijf het daarna uit met een zachte doek. Tip: Wrijf voor een extra glans het meubel nog na met een panty.
Bij 15°C is de was bros, bij 38°C wordt ze weer soepel (rollen) en blijft taai. Het smelten van bijenwas kan het best op verwarmd waterbad gebeuren om haar zacht en licht van kleur te houden. Bij oververhitting wordt zij bruin. Dit wordt ook wel opzettelijk toegepast voor het maken van donkerbruine figuren.
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Het schoonmaken van je houten meubels moet je niet te vaak doen, maar af en toe de meubels in de was zetten kan geen kwaad. Bepaalde meubels, zoals teakhout kun je extra laten glanzen door lijnolie te gebruiken. Wil je alleen de stoflaag van houten meubels verwijderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen met appelazijn.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Olie kan gebruikt worden als afweking op zich, maar is ook de meest voorkomende grond- of inpregneerlaag voor het behandelen van een vloer met boenwas. De olie zorgt dan voor de verzadiging van de vloer en de was moet zorgen voor de beschermende toplaag. Dit was tot voorkort altijd een twee-stappen-plan.
Vooraleer bijenwas te kunnen zuiveren, dient deze eerst gesmolten te worden. Was vooraf in regenwater laten weken laat een hoger rendement toe en doet de poppenhuidjes beter loskomen van de was. Het smeltpunt van zuivere was ligt tussen 64°C en 65°C.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
Kleurstof wit voor kaarsen
Kleurstof wit voor het lichter maken van bijenwas kaarsen of om te mengen met andere kleuren voor pastel tinten. 1 gram kleurstof is voldoende voor ongeveer 1 kg bijenwas, afhankelijk van het gewenste resultaat.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Biologische bijenwas is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke maar ook diervriendelijke optie. Deze kaarsen worden gemaakt van de was die honingbijen produceren waarna imkers de was van de honinggraten filteren.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen. Negatieve ionen vitaliseren de lucht. Je zou ze kunnen omschrijven als vitaminen in de lucht.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Om uw onbewerkt hout (dat dus niet op voorhand werd behandeld) te beschermen, moet u het goed ontvetten, opschuren, opvullen waar nodig en het reinigen (als het vergrijsd is, gebruikt u een reiniger voor onbehandeld hout). Het oppervlak moet kurkdroog zijn. Goed voorbereid hout zal veel beter beschermd zijn.
Een houten meubel kunt u met meubelwas, bijenwas of meubelolie goed behandelen. Dat trekt in het hout en beschermt het. Voor een deur geldt doorgaans dat ze geverfd, gelakt of gebeitst wordt. Lakken betekent dat u er voor kiest de structuur van het hout goed zichtbaar te laten zijn.