Van de 1,2 miljard horloges die er jaarlijks (anno 2012) worden geproduceerd, wordt 55% gemaakt in China, 30% in Hong Kong en 2,4% in Zwitserland.
Er zijn veel landen waar horloges geproduceerd worden. De bekendste landen zijn Zwitserland, Duitsland, Italïe en Frankrijk. Met merken als Omega, Breitling, BRM, Tag Heuer en Longines zijn zij wereldberoemd. Maar ook landen als Japan, China en de VS dragen hun steentje bij aan de wereldwijde horlogecollecties.
Patek Philippe
Op nummer 1 en het beste merk volgens eigen criteria. Het is een Zwitsers merk en bestaat al sinds 1851. Het is een merk met een klassieke stijl. Het is alvast heel populair bij veel topverdieners en liefhebbers.
Het duurste horloge ter wereld is eigendom van Graff Diamonds, opgericht door Laurence Graff, een Engelse juwelier/zakenman en miljardair.
De Duitser Peter Henlein uit Neurenberg maakte tussen 1504 en 1508 de eerste draagbare klok met een veermechanisme. Het kostte Henlein tien jaar om het te ontwikkelen. De doorbraak kwam met Henleins uitvinding van de balansveer. Zijn klokken kunnen worden gezien als de eerste horloges.
Het staal van een Zwitsers horloge is zeer duurzaam en heeft een hoge weerstand. Zo roest het niet. De kwaliteit van een Swiss Made horloge is dan ook veel hoger dan een uurwerk uit een land als China of Japan. Dit betekent dat een Zwitsers uurwerk vaak iets duurder is dan een 'normaal' horloge.
In Bienne worden de uurwerken van de Rolex-horloges geproduceerd. Meer dan 2000 mensen houden zich bezig met de fabricage en assemblage van de honderden onderdelen van een Rolex-uurwerk. De componenten die vaak klein en zeer complex zijn, worden vervaardigd met microprecisie.
De kosten voor een Breitling liggen daarbij grofweg tussen 2.000 en 8.000 euro. De klassieke modellen zoals de Colt of de Navitimer 8 met prijzen tussen 2.000 en 3.000 euro zijn aantrekkelijk voor starters. Soms zijn Breitling horloges echter ook te vinden tegen een prijs van ongeveer 1,000 euro.
Kwaliteit en zeldzaamheid
Dankzij de zeldzaamheid, de kwaliteit en de techniek zijn deze uurwerken zeer geweld wat resulteert in een hoge aankoop- en restwaarde. In sommige gevallen kan je een horloge van het merk zodra je de winkel uitloopt al voor het dubbele doorverkopen.
Zopas is de Rolex Daytona van wijlen Paul Newman onder de veilinghamer gegaan bij het Amerikaanse veilinghuis Phillips Bacs & Russo voor een verbluffende 17,75 miljoen dollar. Dat maakt het kostbare kleinood tot het duurste uurwerk ooit.
Rolex, Cartier, Patek Philippe en Audemars Piguet zijn volgens Lijfering meestal goede investeringen. En zelfs dan is niet elk horloge een flink bedrag waard, zegt hij. Dat heeft met een aantal dingen te maken: het aanbod is beperkt en er is veel meer vraag. Het kost veel tijd en kennis om ze te maken.
Horloges uit dure segmenten kenmerken zich vaak niet alleen door een piekfijne afwerking van buiten maar ook van binnen. Ook het fabricageproces kan van grote invloed zijn op de prijs van een horloge. Wordt een horloge grotendeels met machines vervaardigd of komt hier tijdrovend en kostbaar handwerk aan te pas?
De esthetische redenen
Volgens een beroemd horlogemerk, waarvan de horloges altijd op 10.09.36 staan, stonden de wijzers vroeger ook wel op 8:20 uur. Het bleek echter dat dit de wijzerplaat een droevig 'gezicht' gaf. Om het horloge vrolijker te laten kijken, koos men daarom voor 10:10 uur.
Als bedrijf dat aanwezig is in meer dan 100 verschillende landen over de hele wereld en meer dan 2000 horloges per dag produceert, kan men gemakkelijk zien waarom ze de reputatie hebben die ze hebben.
Waarom is Breitling een topmerk en zo duur? De Breitling horloges hebben dus enkele unieke kenmerken. De chronograaf is grotendeels door Breitling zelf ontwikkeld. Het is een belangrijk onderdeel en het voegt veel luxe of toegevoegde waarde toe aan het horloge.
Rolex Air-King
Er zijn hier geen toeters en bellen aan toegevoegd en ze hebben het simpel gelaten. Voor ongeveer 7500 euro is deze Air-king van jou.
1. Breitling Bentley Flying B (J28362). Waarde 255.000 dollar.
Rolex is tegenwoordig te zien bij de meest prestigieuze sportevenementen, van golf, zeilen en tennis tot auto- en paardensport. Rolex draagt op een unieke en duurzame wijze bij aan cultuur, wetenschap en ontdekking over de hele wereld. Rolex-horloges begeleiden ontdekkingsreizigers en presteerders over de hele wereld.
De totaalprijs ligt, zelf in het legale geval, vele malen lager dan in Nederland, zo tussen de 2700 en 3000 euro en is zelfs veel goedkoper bij al onze grijze importeurs zoals sponsoren of Marly in Zwitserland.
Aan de andere kant hebben Rolexen (en vele andere verfijnde horloges) secondewijzers die bijna perfect bewegen, omdat ze automatische bewegingen hebben en geen quartz. Daarom maakt Rolex geen 'tikkend' geluid.
Rolex garandeert een goede werking van zijn horloges gedurende een periode van vijf jaar vanaf de aankoopdatum.
Rolex gebruikt uitsluitend 18 kt goud, een koninklijke legering bestaande uit 750‰ (promille) zuiver goud met precies de juiste mix van elementen zoals zilver en koper, die nodig zijn voor het produceren van verschillende soorten 18 kt goud: geel, wit en Everose (Rolex' exclusieve roségoudlegering).