Je plaatst de onkruidsteker verticaal over de paardenbloem, fluitenkruid, ganzenvoet, perzikkruid of ander onkruid en drukt deze vervolgens in de grond. Maak met de klok mee een draaibeweging van 180°. Trek vervolgens de steel omhoog en al je onkruid, inclusief wortels, zijn verwijderd.
Met behulp van de onkruidsteker haal je de paardenbloem met gemak uit de grond. Steek de onkruidsteker zo ver mogelijk de grond in aangezien paardenbloemen een hele lange penwortel hebben, en alle wortels verwijderd moeten worden om te voorkomen dat de plant zich verspreid.
Geen paniek, gebruik een onkruidsteker. Dat is een smal schupje waarmee je de penwortel goed kan verwijderen. Volg op of het onkruid niet terugkomt. Wortelonkruiden met vertakte diepe wortels zijn zeer moeilijk te bestrijden.
Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Planten gaan dood van zout water en dat maakt een zoutoplossing een prima manier om van je onkruid af te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voorzichtig aanbrengt, want anders gaan ook de andere planten dood en komt het in de grond. Je kunt 1 deel zout mixen met 8 delen water.
Het lelietje-van-dalen, vingerhoedskruid, oleander, de kalanchoë en de sago-palm zijn bijvoorbeeld tuinplanten die giftig zijn voor honden, maar er zijn er nog veel meer waar je mee moet oppassen. Andere giftige planten en onkruid voor honden zijn aloë vera, narcissen, chrysanten, gladiolen en pioenrozen.
Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'. Het melkachtige sap van de paardenbloem zou helpen tegen heel wat huidaandoeningen, zoals wratten (net zoals stinkende gouwe).
Boterbloemen doen iedereen denken aan boter, maar deze bloemen smaken helemaal niet lekker. Het is trouwens niet gezond om ze op te eten want ze zijn giftig! Doordat ze een vreemde smaak hebben, laten de dieren ze algauw staan. Als de bloemen gedroogd zijn en zich in hooi bevinden, zijn ze niet meer schadelijk.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.