Hanen dulden geen rivalen in hun territorium en gaan gevechten aan om het te beschermen. De haan zet de veren in zijn nek recht, pikt de indringer en daagt hem uit. Bij een duel proberen de hanen elkaars kam uit te pikken en elkaar te kwetsen met hun sporen.
Meerdere hanen bij elkaar? Meerdere hanen in één kippengroep zetten is mogelijk, maar niet aan te raden. Ze vechten dan dikwijls om de gunsten van de dames en hebben dan erg veel ruimte nodig en voldoende uitwijkmogelijkheden. Meerdere hanen bij elkaar houden is eigenlijk alleen een succes als er geen hennen bij zijn.
Als er geen verandering optreedt moet je het dier uit de groep halen. Voor de haan is dat einde verhaal en wacht de soeppan. Voor de hen is het beste om haar met nog een andere hen een tijdje apart te houden en na verloop van tijd terug te plaatsen in de groep. Uitvechten kan een optie zijn.
Hanen zullen dit opvatten als een teken van agressie – in hun ogen loert u als een roofdier naar hem en zijn toom. Stel u niet onzeker op en ren niet weg als een haan u in het vizier heeft. De haan krijgt dan het idee dat u bang bent, en zal dit misschien als een kans zien om u aan te vallen, 'to finish the job'!
Tien tot dertien jaar moet voor de meeste rassen wel haalbaar zijn. De leghennen, dus hennen die gefokt zijn op een hoge eierproductie, lijken minder oud te worden. De meeste inzendingen zijn hennen die 1-18 jaar oud zijn (geworden), maar er zijn ook 8 hanen 'ingezonden', met een leeftijd van 4-12 jaar.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Nooit vechten met de haan (herinner het feit dat je hem daarmee bevestigt in zijn idee dat jij een concurrent/ bedreiging bent), een haan is over het algemeen niet heel gevaarlijk, ja hij kan wat schade aanrichten maar het gaat niet om gevechten om leven en dood (zouden wij dan nog het gevecht aan gaan? -> kijk naar ...
Normaal gesproken doet hij niks en verdedigt hij ook niet, tenzij je aan zijn vrouwtjes komt. Dan komt hij keihard aangerend. Dus de enige oplossing is om de haan zijn gang te laten gaan en zoveel mogelijk met rust laten. Als jij hem niet bedreigd zal hij ook niet aanvallen.
Agressief. Een haan zorgt als een echte heer voor zijn dames maar kan ook behoorlijk agressief zijn. Hij kan je zelfs aanvallen. Dan gebruikt hij gebruikt zijn snavel, nagels en sporen.
Re: kun je een haan tam maken? Een haan MOET tam zijn, maar jij als baas MOET de haan respecteren als baas in zijn kiekenkot. dwz: als jij op zijn terrein komt, moet je hem als baas eerst begroeten, en dan pas zijn hennen. Dus hij moet eerst de aandacht krijgen en daarna pas zijn hennen.
Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.
Echt wilde hanen vang je het best met een groot schepnet. En dan dus liefst in het donker.
In principe zouden alle hanen sporen moeten hebben, máár zowel in Nederland als in België is bij de baardkrielen toegestaan dat hanen géén sporen hebben. Dit zijn rassen waar zoveel op vrouwelijke eigenschappen is geslecteerd (o.a. krappe bevedering) dat er in 80% van de gevallen geen sporen meer komen.
Om hanen minder hard te laten kraaien, is er een anti-kraaiband op de markt. Een dergelijke no-crow rooster collar is voor $23 te koop bij amazon.com. De band wordt aangebracht om de nek en voorkomt dat de haan door het krachtig uitblazen van lucht een luid gekraai kan laten horen.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Hanen kraaien om hun territorium af te bakenen en andere hanen duidelijk te maken dat ze van hun hennen moeten wegblijven. De sterkste exemplaren - die met de grootste keel - hebben waarschijnlijk altijd al een beter beschermd gehoor gehad. De sterkste exemplaren geraken ook het makkelijkst aan een partner.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.
Dominante hanen kraaien op een hogere toon (Hz) dan ondergeschikte hanen, aldus onder- zoek van het Centrum voor Diergezondheids- onderzoek in Ottawa (Canada). Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz.
Probeer uit te vissen wat er aan de hand is, wanneer je asociaal gedrag opmerkt. Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte en houd je aan een strikte routine, om de rust te bewaren. Wordt een zieke kip extreem gepest, dan kun je die eventueel in quarantaine plaatsen, tot ze genezen is.
De hen die hij aanvalt, is zoals gezegd de laagste in de pikorde. Ze wordt dus soms wel eens door de andere hennen gepikt, maar dat is dan één keer om ze uit de weg te jagen als er eten is, en nooit doelbewust naar haar kam of hals, en nooit tot bloedens toe.
Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken. Van geluid, een bewegend object, van licht. Hij geeft daarmee een signaal af naar zijn harem kippen.
Ten eerste kun je er “je klok op gelijk zetten”. Ten tweede kan de overlast opvallend genoeg eenvoudig beperkt worden. Met behulp van afgesloten kooien kan namelijk al veel (maar zeker niet alle) overlast worden voorkomen. Hierna zal eerst de juridische hoofdregel rond hinder van buurtgenoten worden besproken.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken. Als kippen circa een half jaar oud zijn beginnen ze met het leggen van eieren.