Het Voedingscentrum adviseert om geen rauwe melk te drinken omdat er geen voordeel is ten opzichte van het drinken van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kan bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je flink ziek van kunt worden.
De melk wordt minstens 15 seconden tot 72°C verhit. Door de melk gelijkmatig tot deze temperatuur te verhitten, wordt het aantal microben in de melk 100.000 keer verminderd en blijft de smaak en structuur behouden.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Het is altijd aangeraden om voor consumptie de rauwe melk te verhitten, om mogelijke ziektekiemen te doden.
Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak.Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Rauwe melk is melk zoals het wordt uitgescheiden via de melkklieren va het dier. De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C.
We hebben het hierboven net gezegd, rauwe melk moet je bewaren in de koelkast en kan je slechts 48h bewaren. Voor de andere soorten zijn de regels minder streng. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en UHT-melk bewaren heel goed bij kamertemperatuur zolang ze iet open zijn.
Het Voedselagentschap raadt dan ook aan om geen rauwe melk te consumeren. Zeker risicogroepen zoals jongeren, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verlaagde weerstand beperken zich best tot verhitte melk.
De melktap. Voor de ligboxenstal, aan het einde van het pad richting boerderij 'de Elshof', staat in het Melkhuisje de melktap. Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet.
De conclusie is dat deze produkten, waar 75% van de melkproduktie ingaat, rond de 25 cent per liter melk opleveren voor de boeren. Je kunt ook afleiden dat de andere 25% per liter rond 60 a 65 cent per liter opbrengt. Gemiddeld krijgt een boer ongeveer 35 cent per liter.
De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
Al is het wel slim om het te checken op het etiket. Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat.
Rauwe melk smaakt vol, het bedekt je mond als het ware met een zijden laagje. Het vetpercentage is niet standaard 3,5% zoals volle melk uit de supermarkt, maar verschilt per koe, per seizoen en is afhankelijk van het voer. Boeren in Nederland mogen rauwe melk alleen direct aan de consument verkopen.
* Je kunt ook rauwe melk gebruiken om yoghurt te maken. Die dien je dan eerst te verhitten tot 90 graden en dan af te laten koelen tot 45 graden. Nu zijn de bacteriën in de melk dood.
Rauwe melk, de onbewerkte melk die rechtstreeks uit de uier komt, heeft een diepere en romigere smaak dan gepasteuriseerde en lang houdbare melk. Het mondgevoel is ook anders, vol en romig. Het kan het best worden omschreven als een volvette, authentieke melksmaak.
Voordelen van rauwe melk
Veel consumenten zien in dat boeren geen eerlijke prijzen krijgen voor hun melk. Ook kopen mensen bewuster lokale producten. Sommige mensen drinken hun melk graag vers van de koe vanwege de smaak, die vol en romig is.
Kefir wordt over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk, hoewel uit veel recente onderzoeken blijkt dat rauwe melk meer effect op de gezondheid heeft. Bij kinderen die rauwe melk drinken komen astma en allergieën veel minder voor.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.