Omdat het in de winter koud is, zit er dus ook minder waterdamp in de lucht. De koude lucht in huis wordt opgewarmd door de verwarming. De lucht binnen in huis blijft alleen droog, omdat er geen extra vocht in de ruimte wordt gebracht.
De hoeveelheid vocht hangt af van de temperatuur. We zien meestal pas dat lucht waterdamp bevat als het afkoelt en de ramen beslaan. Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere. Er moet dus waterdamp uit de lucht verdwijnen.
Hoe weet ik of het te droog is? Meestal is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht
Een hoge temperatuur is daarom niet goed voor het vochtgehalte in huis. Met een lagere temperatuur bespaar je ook op energiekosten. In warme lucht, die bijvoorbeeld ontstaat na het douchen of baden, zit veel vocht.
De waarde voor luchtvochtigheid is dus afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit is dan ook de reden dat de lucht in de winter veel droger is dan in de zomer. Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Dit gasvormige watergehalte is onder meer afhankelijk van luchtdruk en temperatuur: hoe warmer de lucht, hoe meer water het kan opslaan. Koude lucht bevat daarentegen weinig water en is daarom droger dan warme lucht.
Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Door een lage luchtvochtigheid wordt vocht op het huid sneller verdampt en kun je minder zuurstof uit de lucht opnemen. Je kunt last onder andere last krijgen van hoofdpijn, hoesten, droge/branderige ogen en een droge huid.
In het ideale geval ligt de luchtvochtigheid tussen 30% en 60%, maar als deze onder de 30% ligt wordt de lucht in huis te droog. Als je weet hoe je de vochtigheidsgraad kunt meten, kun je de situatie beter in de gaten houden en actie ondernemen.
Te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als u de verwarming hoog opstookt kan de luchtvochtigheid dalen tot onder het aanbevolen percentage van 40%. Te droge lucht komt daarnaast ook veel voor bij nieuwbouw. Door de goede isolatie komt er minder vocht de kamer binnen.
Hoge temperatuur plus hoge luchtvochtigheid geven een benauwd gevoel. Dat begint bij de meeste mensen al bij 25 graden en 70 procent luchtvochtigheid.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Luchtvochtigheid in huis. Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).