Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Probeer kalm te blijven en hier niet veel aandacht aan te besteden. Misschien staat die persoon onder zware druk en werkt hij/zij u als uitlaatklep. Probeer op een kalme manier duidelijk te maken dat u vindt dat u aan het probleem niets kan doen en probeer tot een goede oplossing te komen.
In Hoe overleef ik moelijke collega's bespreken Jörg Berger en Monika psychologische strategieën voor de omgang met moeilijke collega's. Moeilijke mensen komen we overal tegen, ook op ons werk. Sommige collega's laten zich leiden door hun angsten en gevoeligheden.
Stankoverlast. Ratten kunnen met hun ontlasting en andere uitscheidingen zeer veel stankoverlast teweegbrengen. Vooral als de ratten in kantoorruimten het plafond bevuilen, maar ook in opslagruimten, loodsen en magazijnen kan vooral de urine van ratten veel stank geven.
Heb je te maken met een team dat zich stoort aan die ene chaotische medewerker, ga dan als team eens samenzitten om duidelijk door te spreken wat de werkwijze is en wat men van elkaar mag verwachten. Zo kan de medewerker in kwestie in ieder geval niet beweren dat hij of zij daar niet van op de hoogte was.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Erken het gedrag
Door te reageren op de provocatie wekt dit waarschijnlijk nog meer agressie op. Blijf dus kalm en laat je hogere hersensystemen werken. Zodra ze klaar zijn, maak dan een samenvatting van hun belangrijkste bezorgdheid om te tonen dat je wel degelijk hebt geluisterd. Wees professioneel.
Stel, u voelt zich onjuist behandeld door een collega. U bent bijvoorbeeld agressief benaderd of er wordt over u geroddeld. U kunt hierover een klacht indienen bij uw werkgever of de werkgever van de collega. De klacht kan ook uw werkgever zelf betreffen.
Uitspraak: [xaˈotis] 1) zonder orde of regelmaat Voorbeelden: `een chaotisch verlopend debat`, `chaotisch denken`Synoniemen: wanordelijk, hectisch 2) (van personen) ... Zelforganisatie = Zelforganisatie is het proces waarbij in een chaotisch systeem spontaan structuren ontstaan.
Wees duidelijk in je boodschap: geef aan wat je wel en wat je niet wilt én wees duidelijk over je grenzen. Spreek kort en kernachtig: dominante types hebben een hekel aan lange gesprekken en willen snel to the point komen. Behoud oogcontact. Bied een beperkt aantal keuzes; beperk je tot twee mogelijke opties.
Hij/zij staat niet open voor kritiek, suggesties of verbeteringen. Hij/zij begrijpt niet goed met welke materie wij bezig zijn. Hij/zij heeft geen of onvoldoende aandacht voor de teamleden. Hij/zij heeft onvoldoende overwicht binnen het team.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Ga niet tegen iets in en ga je niet verdedigen, maar geef mee op een 'mistige' manier en blijf bij je standpunt. Geef een fout toe zonder daar een drama van te maken. Verdedig je niet tegen kritiek. Probeer er van te leren en lok uit dat de ander de kritiek concretiseert.
Ze zorgen voor schuldgevoelens
Als je van streek bent, kan iemand die je manipuleert proberen je schuldig te laten voelen voor je eigen gevoelens. Zij kunnen je ervan beschuldigen onredelijk te zijn. Tijdens een meningsverschil of ruzie praten ze je ook altijd schuldgevoelens aan.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Ratten zijn vooral 's nachts actief. Ze kunnen dan ongestoord hun gang gaan. Zo zoeken ze bijvoorbeeld voortdurend naar voedsel. Overdag komen ze alleen naar buiten als ze erge honger hebben of als het aantal ratten op één locatie te groot is.
In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om 'politieker' te worden. Welke belangen streven mensen na?