Om te mogen jagen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.U heeft een jachtakte nodig en moet u lid zijn van een Wildbeheereenheid. Dit is een lokale jagersvereniging in uw regio. U mag alleen op bepaalde dieren en in een bepaalde periode jagen.
Binnen het lokale samenwerkingsverband van jagers, de wildbeheereenheden, worden hier naar aanleiding van tellingen afspraken over gemaakt. De wildsoorten waarop wordt gejaagd zijn haas, fazant, wilde eend, houtduif en konijn. De Wet natuurbescherming maakt een onderscheid tussen jacht, beheer en schadebestrijding.
Het lesgeld voor de SJN-cursus Jacht & Faunabeheer 2021/2022 bedraagt € 540,– incl. 21% btw. U dient het lesgeld direct bij uw aanmelding te betalen.
Konijn, houtduif, vos, canadese gans, kraai en kauw staan op de landelijk vrijstellingslijst. Dat houdt in dat deze dieren het hele jaar mogen worden gedood, indien er binnen het werkgebied van de WBE op tenminste één perceel schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar aan landbouw en/of fauna.
Beheer en schadebestrijding met het geweer mag van zonsopkomst tot zonsondergang. Artikel 3.16 lid 1 sub a Besluit natuurbescherming. In dat artikel staat dat geweren niet mogen worden gebruikt voor zonsopkomst en na zonsondergang.
We jagen omdat we ons sterk verbonden voelen met onze natuurlijke omgeving. En jagen verstevigt die verbondenheid. Dat klinkt voor sommige mensen misschien tegenstrijdig, maar dat is wel het eerlijke antwoord. Jagers zijn nergens liever dan in het veld, in de natuur.
Nederland kent ongeveer 27.000 jachtaktehouders. Met een betaald lidmaatschap van zo'n 20.000 leden is bijna 75% van de Nederlandse jagers vrijwillig lid van de Jagersvereniging. Daarnaast zijn jagers regionaal georganiseeerd in bijna 300 wildbeheereenheden, die bijna alle vrijwillig lid zijn van de Jagersvereniging.
“Is jagen okay als ik maar eet wat ik doodmaak?” Nee. Wat je ermee doet nadat je een dier hebt doodgemaakt, heeft het lijden van het dier er niet minder op gemaakt. Bovendien schaden jagers ook andere dieren dan die ze doden en mee naar huis nemen.
Het is zonder meer toegestaan om te jagen (het geweer te gebruiken voor jacht, beheer en/of schadebestrijding) op Goede Vrijdag, Koningsdag (27 april), Dodenherdenking (4 mei), Bevrijdingsdag (5 mei) en Oudejaarsdag (31 december).
Er wordt met jacht grof geld verdiend. Het meeste geld gaat om in de verhuur van jachtrechten. Deze verhuur werkt als volgt: Een jager mag niet zomaar overal op dieren schieten, dit mag hij alleen op gebieden waar hij/zij in het bezit is van het jachtrecht.
Om Jager te kunnen worden moet je een speciale opleiding volgen. De Stichting Jachtopleidingen Nederland geeft deze opleiding al 35 jaar lang. De opleiding bestaat uit de cursussen Jacht en Faunabeheer en Wildhygiëne. Om uiteindelijk te mogen jagen dien je een jachtakte aan te vragen.
Een jager of vallenzetter is in Nederland geen beroep tegen betaling. De meeste jagers betalen zelfs geld om te mogen jagen in aangewezen gebieden. Om te kunnen jagen moet je een jachtvergunning hebben.
Er mogen 17 diersoorten worden bejaagd: ree, damhert, edelhert, moeflon, everzwijn, patrijs, haas, fazant, konijn, canadese gans, grauwe gans, eend, smient, kievit, houtduif, vos en verwilderde kat. Sommige van deze dieren komen nauwelijks in Vlaanderen voor, zoals bijvoorbeeld edelherten of smienten.
Het doden van in het wild levende dieren door hobbyisten (ook wel 'hobbyjacht' of 'plezierjacht') wordt verboden.
Onder een lange hond moet worden verstaan een hond die geneigd is tot het jagen, dus tot het opsporen van het wild, en door zijn lichaamsbouw in staat is een haas op het gezicht te achtervolgen, in te halen en te grijpen zonder deze door de achtervolging te hebben afgemat.” Artikel 16 van de Flora- en Faunawet zegt: ” ...
Tijdens een jachtopeningstijd is jagen toegelaten van zonsopgang tot zonsondergang. Slechts in zeldzame gevallen wordt op die regel een uitzondering gemaakt. Zo is jagen op alle grofwildsoorten mogelijk van één uur voor zonsopgang tot één uur na zonsondergang.
Tot het schadelijk wild: konijn, wild zwijn, wezel, hermelijn, bunzing, vos, eekhoon, kauw, houtduif, vlaamse gaai en verwilderde kat. Tot het grofwild behoren: edelhert, damhert, ree en moeflon.
De jacht heeft de natuur nodig en de natuur in Vlaanderen heeft ook de jacht nodig. Zo is een belangrijke taak van de jacht om de biodiversiteit in stand te houden en onze landbouw- gewassen te beschermen.
Aan dieren kunnen geen 'rechten' worden toegekend, omdat ze niet de geestelijke vermogens hebben die nodig zijn om als rechtspersoon op te treden. Maar in veel landen is er wel wettelijke bescherming tegen dierenmishandeling. Verscheidene organisaties zetten zich in voor de dierenrechten.
Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.
In Nederland zijn er vijf diersoorten die “vrij bejaagbaar” zijn, ook wel de wildsoorten genoemd. Deze dieren mogen in het jachtseizoen voor het amusement van een kleine groep jagers doodgeschoten worden. Het gaat om eenden, konijnen, hazen, houtduiven en fazanten.
Houders van een jachtakte mogen in principe ten hoogste zes jachtwapens als hoofdhouder voorhanden hebben. De vijfjarige overgangstermijn om zeven of meer wapens voorhanden te hebben is in 2001 vervallen. Als je echter de noodzaak voor elk der wapens kunt aantonen dan is vermelding van meer wapens op de akte mogelijk.