Eten met de handen
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Ethiopiërs eten met hun rechterhand, zonder bestek. Dus ook jij mag eens ongegeneerd met je handen eten! Voor en na de maaltijd wordt een kommetje met water en zeep gebracht voor het wassen van je handen. Dus: eet met je handen en proef de sfeer van Ethiopië!
Soms lukt het bewoners niet meer om met bestek te eten. Toch is er met de hand-mondcoördinatie niets mis. Daarom wordt er steeds meer geëxperimenteerd met fingerfood.
Gebruik je vingertopjes en duim
Om ervoor te zorgen dat je hapje goed en wel je mond bereikt, kun je het beste eten met je vingertoppen en duim.
De afwas doen, een muziekinstrument bespelen, het touchscreen van je mobieltje bedienen, een kunstwerk maken, doe-het-zelven, kinderen verzorgen, je geliefde strelen, typen, de hond aaien, sporten… je handen zijn onmisbare werktuigen en tastzintuigen. Sterker nog, mensenhanden hebben onze hele maatschappij gecreëerd.
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat eten met je handen voor meer smaakbeleving zorgt. Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek.
Autonomie door Fingerfood
Het voordeel van Fingerfood is: in eigen tempo eten. zelf kunnen kiezen welk stukje voedsel aan de beurt is. als iets niet lekker smaakt het kunnen terugleggen.
Fingerfood in de zorg is de term die gebruikt wordt voor maaltijden of componenten die door bewoners gemakkelijk met de hand worden gegeten, met name door bewoners met dementie of een ander ziektebeeld waarbij het gebruik van bestek moeilijk gaat.
Gebarentaal is van oorsprong de taal van mensen die doof zijn. Het is een visuele taal en dat betekent dat je de taal kunt zien. Mensen gebruiken hun handen en hun mimiek, dus hun gezichtsuitdrukking en hun ogen, in plaats van hun gehoor en hun stem.
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
In bepaalde delen van het Midden-Oosten en India is het namelijk een no go om met je linkerhand te eten. Op deze plaatsen is de rechterhand bestemd voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen. De linkerhand wordt gebruikt voor het reinigen van jezelf na een toiletbezoek. Niet zo smakelijk dus.
In Nederland (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan.
Lekker slurpen in Japan
In Nederland is het opslurpen van soep een echte no go; het wordt gezien als onbeleefd en vooral erg irritant. In Japan daarentegen geloven ze dat slurpen de smaak van het eten verbetert. Bovendien is het een indicatie dat je de maaltijd heerlijk vindt.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot.En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
Ga aan de slag met peulvruchten, gezonde desserts en/of lekkere groentesoepen. Hou tussen de maaltijden je energie op peil met gezonde tussendoortjes als je hier behoefte aan hebt. Varieer met (vers) fruit en melkproducten zoals yoghurt of platte kaas. Ook groenten zijn ideaal tussendoor, zoals rauwkost of soep.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Een hapjesbuffet is een standaard catering arrangement. Verwen je gasten met allerlei kleine gerechtjes waar ze uit kunnen kiezen.
Typische gewoontes bij de Arabische eetcultuur zijn: Handen wassen voor het eten. Met de rechterhand eten. Er wordt niet met bestek gegeten.
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Met de handen of een lepel eten
De meeste peuters beginnen met hun handen te eten als ze een jaar oud zijn. Dat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Kies eten dat je peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie.