Zodra het bot gebroken is, start het lichaam direct met het genezingsproces. Het gebied rond de breuk zwelt op. Inwendig ontstaat er een bloeding. Het bloed wordt hard en vormt zo een stolsel tussen de gebroken botstukken.
Als het breekpunt van het bot maar licht overschreden is, kan het bot scheuren in plaats van helemaal breken. Als de kracht extreem groot is, zoals bij een botsing met de auto of een kogelwond, dan kan het bot verbrijzelen.
Symptomen. Of het nu om een gebroken pols, vinger, heup, rib, enkel of elleboog gaat: de symptomen zijn grotendeels gelijk. U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling.
We spreken van een fractuur wanneer een bot gebroken is. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf.
Wat is botpijn precies? Botpijn is een van de meest voorkomende symptomen van botkanker, dus we moeten het niet over het hoofd zien of veronachtzamen. In dat geval is snel uitzoeken van groot belang. Botpijn treedt meestal op in de lange botten van de bovenarmen of benen, maar kan ieder bot aantasten.
Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen. De meest voorkomende is een breuk van het kuitbeen.
– Druk op de kneuzing is pijnlijk. – Er is een zwelling, bloeduitstorting (hematoom) of blauwe plek. – De blauwe plek kan verschillende kleurveranderingen ondergaan. – Bewegingen van het aangedane lichaamsdeel kunnen pijnlijk zijn omdat de beschadigde structuren dan op rek komen of onder druk komen te staan.
Bij een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is je bot kapot.Dit kan betekenen dat er een klein scheurtje in zit, dat het bot doormidden is gebroken of zelfs volledig verbrijzeld is. Hierdoor heb je pijn en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Iedereen kan er een krijgen. De botten die u het meest waarschijnlijk zult kneuzen, zijn die in uw knieën of in hielen. Een bot kneuzing is meestal het gevolg van een directe klap op het bot, die kan optreden tijdens een val, ongeval of stoot tijdens sport. U kunt ook uw botten kneuzen als u uw enkel of pols verdraait.
Gezonde botten breken niet zomaar bij een keertje stoten of vallen. Heb je zwakkere botten met een lagere botmassa (minder kalk en andere mineralen) en minder structuur, dan kan je makkelijker een bot breken. Dat kan al als je struikelt, een misstap maakt op bijvoorbeeld de trap, of als je valt.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Een botbreuk ontstaat wanneer er veel kracht op een bot komt te staan. Het bot kan dan breken. Dit kunt u vaak horen en voelen, want een botbreuk is pijnlijk. Zodra het bot gebroken is, start het lichaam direct met het genezingsproces.
Een niet genezende botbreuk kan veel pijn veroorzaken en het dagelijks leven ernstig belemmeren. Met de juiste behandeling kan een niet genezende botbreuk vaak toch nog genezen. Hier zijn meestal één of meerdere operaties voor nodig.
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Over het algemeen hoeft een lichte kneuzing niet behandeld te worden. Dit soort kneuzingen zullen meestal binnen drie weken vanzelf weer verdwijnen. Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.
Een botbreuk (fractuur) treedt meestal op wanneer de belasting op een bot plotseling te groot wordt als gevolg van een ongeluk, een val of een stoot. Bij een fractuur wordt een bot in twee of meer verschillende fragmenten verdeeld. Bovendien kunnen botdelen verschoven raken.
Verschijnselen. De ontsteking (infectie) zorgt voor veranderingen van het bot en het weefsel rondom. Dit kunt u van buitenaf merken doordat die plek pijn doet, erg warm aanvoelt, opzwelt en soms rood verkleurt.