Zorg voor goede wandelschoenen Wijzelf lopen altijd op waterdichte AB- of B-categorie schoenen. Een AB-schoen zit tussen een wandelschoen en een bergschoen in, heeft een flexibele zool en biedt vaak extra steun voor de enkels. Deze schoen is prima geschikt voor de meeste beginnerswandelingen in Noorwegen.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
In zomerse en hete omstandigheden is dat ideaal en biedt het verkoeling. Maar in het noorden van Scandinavië ligt de temperatuur niet zo hoog en is afkoeling door vocht eerder een gevaar. Neem dus niet alleen een regenjas en regenbroek mee, maar denk ook aan waterdichte schoenen en thermo handschoenen.
Je kunt overal in Noorwegen en Zweden pinnen met je bankpas.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 25-32°C. In de bergen en in het hogere noorden heerst een poolklimaat. De koudste maanden van het jaar zijn januari en februari en de warmste periode meer landinwaarts is medio juli, maar aan de kust en in de bergen bereikt de temperatuur daar iets later het hoogtepunt.
Zomer (juli en augustus)
Wandel tussen fjorden, bezoek schilderachtige stadjes en blijf tot laat op om de magie van een nooit ondergaande zon te ervaren. Het zomerweer is vaak vrij stabiel met een gemiddelde temperatuur tussen de 25˚C en 30˚C.
Noord-Noorwegen en Svalbard
Op de Noordkaap blifjt het 24 uur licht tussen 12 mei en 1 augustus. In Tromså is dat het geval tussen 18 mei en 25 juli. Gaan we iets zakken naar Harstad dan is het tussen 22 mei en 21 juli. In Bodø, dat net boven de poolcirkel ligt, is de middernachtzon te zien tussen 31 mei en 12 juli.
Tevens worden alle andere Scandinavische valuta's veelvuldig ingewisseld en in sommige grensstreken zelfs geaccepteerd in winkels. Als u contant geld met een tegenwaarde van meer dan 25.000 NOK wilt in of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Noorse douane.
Noorwegen is een duur land: reken voor een kopje koffie minstens 4 euro, voor een biertje rond de 7,50 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.
In Noorwegen is alles zo'n 30% duurder dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor accommodaties en vervoer. Een vakantie of roadtrip in Noorwegen hoeft echter niet heel duur te zijn.
Neem goede schoenen mee
Bij het wandelen in Noorwegen zal je toch een lange wandeling willen maken, die over heuvels en bergen gaat. Dan wordt het niks als je hier met je gewone schoenen gaat lopen. Je hebt hier echte wandelschoenen voor nodig, bij voorkeur in de AB- of B-categorie.
Voor je reis naar Noorwegen is het niet nodig om een wereldstekker of verloopstekker mee te nemen. Ook in Noorwegen maken ze net als in Nederland en België gebruik van dezelfde stopcontacten en 220 volt.
De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.
Øygården in de gemeente Skjåk staat met gemiddeld 278 milimeter neerslag per jaar onderaan de lijst in Noorwegen. Ook in Dividalen in Troms, Kautekeino en Folldal is er zeer weinig neerslag. De minste hoeveelheid regen ooit is gemeten in 1996 in Saltdal in Nordland.
Ga je in de zomer naar Noorwegen dan zijn vooral de maanden juli en augustus erg druk. De meeste mensen hebben dan vakantie en je hebt de meeste kans op goed weer.
Neerslag. In Noorwegen valt relatief veel regen. Vooral in het fjorden gebied valt veel neerslag, de stad Bergen is de natste stad van Europa. In het zuiden van het land valt ook veel neerslag, dit is met name in het najaar of tijdens de winter.
Op de meeste plaatsen kun je betalen met pinpassen en creditcards, en na COVID accepteren een aantal plaatsen zelfs geen contant geld meer.
Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Noorwegen. Enkel in restaurants en kroegen wordt fooi gegeven indien de service uitstekend is en dient dan als beloning. Doordat een fooi geven niet gebruikelijk is, is er ook geen vaste regel voor het achterlaten van fooi.
Voor vervoer in Oslo heb je een vignet nodig. Er zijn dag-, maand- en seizoenvignetten (3 maanden) te koop voor respectievelijk 60, 800 en 2400 Noorse Kronen. Je kunt dagvignetten koen bij terminals aan de stadsgrenzen. Als je geen vignet heeft, kunt u een boete van 750 Noorse Kronen krijgen.