Sabreren is een manier waarmee je op traditionele wijze een fles bubbels kunt openen. Vaak gebeurt dit met een sabel. Iemand die deze handeling uitvoert, noem je een sabreur.
Het woord Sabreren is afgeleid van het franse woord Sabre (De Sabel). Bij het Sabreren wordt met een Champagnesabel de kurk (en het bovenste deel) van de Champagnefles afgeslagen.
De sabel zet je in een hoek van 30 graden op de fles. En je laat de sabel een paar keer heen en weer over de lijn tot de kop van de fles glijden, zodat de beweging soepel zal lopen. Dan het slaan zelf, is net als golf.
De druk bij prosecco (ca. 3 bar) is aanzienlijk lager. Dit omdat prosecco op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd. Het is dus niet aan te raden om hier mee te sabreren.
Sabreren kort moment
Onder zijn of haar begeleiding worden er één of twee flessen bier gesabreerd. De sabreur neemt voor dit arrangement 12 bierglazen mee, zodat er naderhand geproost kan worden. Voor deze festiviteit blijft de sabreur ongeveer één uur op locatie.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
Het sabreren van champagne – de sabrage – is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om een champagnefles te openen.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Verwijder de metaalfolie rond de kurk. Neem de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai nu de rechtgehouden fles zelf, waarbij de fles aan de onderkant wordt vastgehouden, en zo zal de kurk op eigen kracht naar buiten komen.
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
Met de sabel breekt u de top van de fles af. De kurk wordt met 160 kilometer per uur uit de fles geschoten. Champagne sabreren is begin 19e eeuw ontstaan. In de tijd van Napoleon werd deze techniek toegepast om overwinnen te vieren.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Vandaag de dag wordt de Champagnefles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Champagne zelf. Tijdens de gisting, of de « schuimvorming »,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.
RODE WIJN DECANTEREN: ALLEEN DE JONGE, STRAKKE RODE WIJNEN
Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Om te beginnen, de definities. Decanteren is de wijn overschenken in een karaf. En karafferen is… ook de wijn overschenken in een karaf.
Chambreren: betekenis
De definitie van chambreren is 'het op kamertemperatuur brengen van wijn'. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Duurzaam kurk
Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron geen afval.
Ilja Gort: “Een kurk heeft gaatjes. En in die gaatjes zitten bacteriën. Die bacterie heet TCA. En die bacteriën willen dus niets liever doen dan wijn besmetten.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.