Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld? Een orthopedisch chirurg stelt de diagnose na lichamelijk onderzoek. Het looppatroon van de patiënt wordt onderzocht, daarnaast worden de voet en enkel onderzocht.
Of u hielspoor heeft, wordt veelal vastgesteld door het lichamelijk onderzoek en te kijken naar de gedragen schoenen. Soms wordt een röntgenfoto of een echo gemaakt om een eventuele zwelling van het peesblad te zien en om andere oorzaken van de pijn te kunnen bevestigen.
De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto. Een groot deel van de bevolking heeft hier last van, maar dit hoeft niet direct gepaard te gaan met pijnklachten.
Hoe gaat het verder als u lang hielspoor heeft
Soms stuurt uw huisarts u naar een specialist (orthopeed).
Behandelingen. Bij hielspoor kunnen diverse behandelmogelijkheden geprobeerd worden, zoals injectietherapie, zooltjes en ontstekingsremmers. Bij hielspoor bekijkt het Voet- en Enkelteam eerst samen met u of bijvoorbeeld een aanpassing van uw schoenen of een behandeling met medicijnen uitkomst biedt.
Hielspoor is een pijnlijke, vervelende en vaak ook langdurige blessure. Fysiotherapie kan helpen om de klachten te verminderen.
Fysiotherapie bij hielspoor kan met name helpen door het uitvoeren van rekoefeningen en het geven van krachttraining. Rekoefeningen kunnen helpen bij het oprekken van de kuitspieren. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de kracht op de achillespees wordt verkleind waardoor de peesplaat minder wordt belast.
Steunzolen bij Hielspoor
Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen. Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, dat past bij uw hielspoorklachten.
Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Hielspoor en hardlopen kan vooral pijnlijk zijn maar je kunt gewoon blijven hardlopen met hielspoor, luister wel goed naar je lichaam. Blijf in beweging als je hielklachten hebt maar forceer het niet. Loop kortere afstanden en neem voldoende rust tussen de hardlooptrainingen in een week.
Bij een peesontsteking en hielspoor kunt u een stekende pijn in de hiel bij rust en activiteit ervaren.
Fasciitis plantaris is veel meer dan hielpijn. Hielspoor gaat veel verder dan alleen pijn onder de hiel: het heeft gevolgen voor het hele lichaam. Peesplaatirritatie of fasciitis plantaris wordt hielspoor genoemd in de volksmond.
Bij hielspoor heeft u pijn onder de hiel bij staan en lopen. Hielspoor komt waarschijnlijk door te lang te veel spanning op de pees onder uw voet. Bijvoorbeeld als u heel lang heeft gestaan of gerend.
Hielspoor Symptomen
Pijn onder de hiel bij staan en lopen. Opstartpijn bij het opstaan uit bed. Kalkafzetting in de peesplaat. Stijf gevoel in de peesplaat onder de voet.
Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel helemaal is genezen. Dat is lekker duidelijk. Helaas staat er voor hielspoor niet zo'n duidelijke hersteltermijn. Je hoeft ook niet 100% rust te houden, dat zou niet goed zijn.
Neem 3 tot 4 keer per dag paracetamol in; dit werkt vaak goed bij deze klachten en heeft weinig bijwerkingen. Anders kunt u NSAID's zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac nemen tegen de pijnklachten. Deze pijnstillers hebben wel bijwerkingen. Overleg altijd met uw huisarts welke medicatie u mag slikken.
Door goede schoenen voor hielspoor te dragen met schokdemping bij de hak vermindert de pijn en tegelijkertijd neemt ook de spanning op de betreffende pees af. Zo wordt de oorzaak weggenomen. Kies Wolky-schoenen met een zachte verende zool zoals bijvoorbeeld de Roll Moc-, UP²-, Wally- of de Blocks-lijn.
Hielspoor begint vaak met een peesplaatontsteking. Wanneer er scheurtjes in de pezen zijn ontstaan dan probeert het lichaam dit zelf te genezen. Als dit genezingsproces lang duurt dan kan hierdoor verkalking optreden. Door de verkalking probeert het lichaam de aanhechting van het bot met de pees te verstevigen.
Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden. Welnu gelukkig is er ook goed nieuws! Hielspoor is namelijk zeer goed te behandelen met de revolutionaire shockwave therapie van Rayer Healthcare.
Voor de podotherapeut heeft u sinds 2011 geen verwijzing meer nodig. Een verwijzing van een arts of specialist niet nodig voor een bezoek aan de podotherapeut. Daarmee is de podotherapie direct toegankelijk geworden.
Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt. Geen demping in de schoenen. Overgewicht (soms door zwangerschap)
Een bezoek aan de podotherapeut is ook zonder een verwijzing van een (huis)arts mogelijk. Dit wordt 'Directe Toegankelijkheid Podotherapie' (DTP) genoemd. Sinds 2012 is het mogelijk om zonder verwijzing van een huisarts of specialist een afspraak te maken.
Het heeft een sterk ontgiftende en ontzurende werking en het helpt bij pijnlijke spieren en pezen. Neem een week lang dagelijks een voetenbadje met epsomzout en laat het zijn werk doen. Het zal hielspoor niet genezen maar de pijn wellicht verlichten.
Hielspoor informatie
De ziekte van Sever komt vooral voor bij kinderen die volop in de groei zijn tussen de 7 en 15 jaar. Het gaat om een ontsteking van het hielbeen. Dit geeft drukpijn bij de achillespees en het hielbeen.
Hielspoor (Fasciitis Plantaris) is een chronische aandoening onder de hak van de voet en veroorzaakt vaak hielpijn bij volwassenen. De aandoening ontstaat op de plaats waar de pees aanhecht op het hielbot en komt doordat het bindweefsel van de peesplaat van uw voetzool verslechtert.