Spreekwoorden: (1914) Beter éen vogel in de hand dan tien in de lucht, d.i. het zekere is boven het onzekere te verkiezen; eene gedachte, die op soortgelijke wijze al vroeg in onze literatuur wordt uitgedrukt.
'Een goede buur', zo laat ze per e-mail weten, 'is beleefd, vriendelijk en voorkomend. En het contact tussen goede buren speelt zich grotendeels af op de grens tussen twee huizen, over de heg of op de stoep voor het huis. ' Goede buren praten met elkaar, maar lopen niet de deur bij elkaar plat.
Beter een half ei dan een lege dop, een duidelijke manier om te verwoorden: je kan beter iets hebben dan helemaal niets. Wees tevreden met wat je wel hebt.
"Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf" is een spreekwoord afkomstig uit Spreuken 26:27: "[27] Wie een kuil graaft, valt er zelf in; wie een steen voortrolt, wordt er zelf door getroffen." Dit spreekwoord wordt gebruikt bij mensen die een ander iets willen aandoen, en er dan vaak zelf door getroffen worden.
De kogel is door de kerk wordt gezegd als er (meestal na lang overleg) ergens een beslissing is genomen; de knoop is (eindelijk) doorgehakt. Sommige spreekwoordenboeken vermelden dat deze uitdrukking voortkwam uit de ongeschreven regel om bij gevechten uit respect kerkgebouwen te ontzien.
door de bomen het bos niet meer zien / door het bos de bomen niet meer zien. De geijkte uitdrukking is door de bomen het bos niet (meer) zien. De betekenis is 'door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen'.
#7 Van een kale kip kun je niet plukken
Betekenis: Er valt niets te halen bij iemand die niets heeft.
beter een goede buur dan een verre vriend 1.0
Beter een goede buur dan een verre vriend. Een oud Hollands spreekwoord zegt "een goede buur is beter dan een verre vriend". Als je opzoekt wat het betekent dan betekent dit spreekwoord zoiets als dat een goede buur je meer en beter kan helpen dan een verre vriend.
Aangenaam: je buurtgenoot
Een goede begin vraag is laagdrempelig en is open. Start met vragen die beginnen met 'wie', 'wat', 'welke', 'waar' en 'wanneer'. Bijvoorbeeld: “Wanneer bent u hier komen wonen?”, “Met wie heeft u contact in de buurt?” Maar het kan ook gaan over de hond of het weer.
Behalve voor meer veiligheid, bevordert het hebben van een goede buur ook de gezelligheid. Zo laten 4 op de 10 mensen weten dat zij regelmatig bij hun buren op de koffie gaan. Ook wordt er door 3 op de 10 mensen vaak een borrel gedronken bij iemand die in dezelfde straat woont.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Spreekwoorden: (1914) Het beste paard struikelt wel eens, d.w.z. ook de beste kan wel eens iets verkeerds doen; syn.
Je kan niet altijd zes gooien; [Nederlands] gezegde. Betekenis: tja, het zit ook niet altijd mee.
Niet met iemand door één deur kunnen (=niet met iemand kunnen samenwerken (door verschillen in persoonlijkheid.))
In de uitdrukking de laatste loodjes wegen het zwaarst is loodjes correct. Het woord loodje betekent daarin oorspronkelijk 'klein stukje lood'. De uitdrukking betekent dat het laatste deel van een taak vaak het zwaarst valt.
Als spreekwoord is 'hoog van de toren blazen' een mooi voorbeeld van figuratief verbeelden van wat je bedoelt. Namelijk iemand die veel te zeggen meent te hebben, maar daarbij volgens anderen geen enkele machtsbasis bezit op het punt waar hij iets over zegt.
Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.
Als ineens duidelijk wordt hoe iets zit, of als eindelijk iemands ware bedoeling of karakter blijkt, is het heel gewoon om uit te roepen 'Nu komt de aap uit de mouw! ' Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze letterlijk terug op een aap die in een mouw zat.