De ooievaarsbeet (naevus van unna of naevus simplex, eigenlijk een soort wijnvlek) is een geboortevlek die zich bevindt in de nek. Het komt vaak voor bij pasgeborenen (30%).
Een ooievaarsbeet is een egale rozerode vlek in de nek of op het achterhoofd. 30% van de baby's die worden geboren heeft er een, meestal vervaagd de ooievaarsbeet binnen een paar maanden na de geboorte.
Een ooievaarsbeet is een huidaandoening waarmee ongeveer eenderde van de baby's wordt geboren. De vlek ontstaat door bloedvaten onder de huid die op sommige plekken wijder zijn.Hierdoor kan er meer bloed stromen door de vaten en wordt de huid op de plek roder. Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf na een tijd.
De ooievaarsbeet ontstaat doordat de bloedvaten onder de huid wijder zijn. Daardoor stroomt er meer bloed door de bloedvaten heen, waardoor de huid een rode of roze kleur krijgt. Dat is volledig onschuldig en de vlek verdwijnt meestal in het eerste jaar weer.
Als de rode vlekken uitbreiden en de huid op die plekken anders aanvoelt, dik of bobbelig, dan kan het zijn dat het geen ooievaarsbeet is. Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig?Dan kan het een aardbeivlek of een wijnvlek zijn.Deze vlekken zijn vaak groter en paarser van kleur en verdwijnen niet vanzelf.
Gaat een ooievaarsbeet vanzelf weg ? De ooievaarsbeet op de nek verdwijnt niet bij iedereen; bij 10-50% van de personen is het op volwassen leeftijd nog zichtbaar. De kus van de engel daarentegen is vluchtig en verdwijnt bij 95% van de gevallen binnen 1 jaar.
Een ooievaarsbeet verdwijnt meestal vanzelf, maar dit gebeurt lang niet bij iedereen. Zelf kun je hier helaas weinig aan doen. Een laserbehandeling biedt daarom uitkomst. Een engeltjeskus op het voorhoofd heeft een veel grotere kans om binnen 1 jaar vanzelf te verdwijnen.
Ooievaarsbeten vervagen meestal in jouw baby's eerste jaar; ze kunnen echter later nog steeds zichtbaar zijn als je kind oververhit raakt of een driftbui heeft. In sommige gevallen kan een ooievaarsbeet bij de nek van de baby net onder de haarlijn een permanente geboortevlek worden.
Aardbeivlekken zijn goedaardige tumoren.Ze worden veroorzaakt dooreen wildgroei van bloedvaatjes. Tussen de 4 en 10 procent van de baby's heeft een aardbeivlek, waarbij de vlek kan variëren in omvang, diepte en locatie. Een kindje kan ook meerdere vlekken hebben.
Een aangeboren moedervlek, ook wel een congenitale melanocytaire naevus (CMN) genoemd, is een moedervlek die al bij de geboorte aanwezig is. Bij 'gewone' moedervlekken is dat niet zo. Een aangeboren moedervlek kan symptomen en klachten veroorzaken.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.
Hoe krijg je moedervlekken? Soms is een moedervlek er al vanaf dat je geboren bent. Dit heet een aangeboren moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan als je tussen de 3 en 20 jaar oud bent.
Het ontstaat doordat de pigmentcellen tijdens de embryogenese in de lederhuid blijven hangen. Meestal verdwijnt de vlek na enkele jaren, zelden blijft de vlek bestaan. Een aardbeienvlek (de medische term is infantiel hemangioom) is een rode of blauwe geboortevlek die een paar dagen na de geboorte ontstaat.
Bij een aangeboren moedervlek is er een teveel aan pigmentvormende cellen in de huid. Het is niet duidelijk waarom de afwijking ontstaat, maar het ontstaat al tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen.
Een wijnvlek is in de meeste gevallen onschuldig. Bij sommige kinderen (10-15%) met een wijnvlek in het gezicht kunnen er ook klachten in de ogen en hersenen zijn wat kan passen bij sturge-webersyndroom. Uw arts zal hier verder onderzoek naar laten doen.
Mongolenvlekken worden veroorzaakt door hoopjes pigmentcellen, diep in de huid. Pigmentcellen die oppervlakkig in de huid liggen geven een bruinige kleur, terwijl pigmentcellen die diep in de huid liggen een blauwe kleur geven.
Een hemangioom wordt ook wel aardbeivlek genoemd. Het is een goedaardige zwelling van de bloedvaten en ziet er paars-rood uit. Een wijnvlek is een goedaardige aangeboren vaatafwijking in de huid. De bloedvaatjes zijn dan uitgezet en zien er ook paars-rood uit.
Hoe ziet een ooievaarsbeet eruit? Een ooievaarsbeet ziet eruit als een rozerode vlek die zichtbaar is in de nek of op het achterhoofd. Deze vlek is vaak onregelmatig van vorm.
Oorzaak. De oorzaak van aardbeienvlekken is nog niet bekend. Aardbeienvlekken komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Baby's die te vroeg geboren worden of een laag geboortegewicht hebben, hebben meer kans geboren te worden met een aardbeienvlek.
Ondanks dat het een wijnvlek heet, heeft een wijnvlek natuurlijk niks met wijn te maken. Wat een wijnvlek, ofwel 'Naevus flammeus' in het Latijn, wél is, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Een wijnvlek zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan door behandelingen wel verbeteren.
Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden. Een wijnvlek komt vaak in het gezicht voor, maar kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over. Was de haren van je baby elke dag met babyshampoo.
Geef uw kind regelmatig een slokje koud water. Als uw kind pijn heeft, kunt u paracetamol geven. Als uw kind zich goed voelt, mag het naar buiten en naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 7 tot 10 dagen.