Voor winterbanden geldt dezelfde bandenspanning als zomerbanden. Het advies is wel de spanning 0,2 bar te verhogen als de buitentemperatuur boven de 7 graden is. Zorg dat je bij het meten van de spanning maximaal 5 kilometer of 15 minuten hebt gereden.
Verhoog de druk met 0.2 bar
De bandenspanning van winterbanden is dus lager dan die van zomerbanden.
Ook nog belangrijk: winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Daardoor hebben winterbanden vaak een wat hogere bandenspanning nodig.
De geadviseerde bandenspanning wordt opgegeven bij een (buiten) temperatuur van 20 graden. De spanning of druk in een band is afhankelijk van de temperatuur. Met elke 10 graden temperatuur wijziging verandert de spanning in de band met 0,1 bar.
Antwoord van Jos. U vraagt of u met de combinatie twee zomer- en twee winterbanden mag rijden. Verder is er voor en achter ook sprake van twee verschillende bandenmaten. Volgens de Nederlandse wet is dit niet verboden, maar buiten onze landsgrenzen kan dat wel een probleem zijn.
U kunt ook onthouden om naar winterbanden te wisselen wanneer u de klok verzet in oktober. Maar onthoud, zodra temperaturen lager worden dan 7 graden worden uw zomerbanden minder effectief.
De meeste auto's zijn standaard uitgerust met zomerbanden. Hier kun je niet veilig mee rijden bij winterse gladheid. Dat komt doordat het rubber bij lagere temperaturen harder wordt.
Factoren zoals het type van de wagen en de bandenmaat kunnen de bandendruk beïnvloeden, maar normaal gesproken is de spanning tussen de 2,0 en 4,0 bar. Om de bandendruk die door de autofabrikant wordt aanbevolen te achterhalen, raadpleegt u best uw handleiding of de binnenkant van benzineklep.
Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter.
Minder brandstof en minder slijtage: beter voor het milieu
De juiste bandenspanning is beter voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder brandstof waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten.
Let erop dat de maximale bandenspanning kan afwijken van de standaard aangegeven lastindex. Bijvoorbeeld, een standaard band heeft vaak een lastindex van 2.4 bar, maar veel standaard banden kunnen een spanning van wel 3 bar aan.
Ze bleken alle 4 2,5 bar te zijn.
De profieldiepte van een nieuwe winterband ligt meestal tussen de 8 en 10 mm. Het advies is om winterbanden te vervangen op het moment dat de profieldiepte 4 tot 4,5 mm is.
Met zomerbanden rijd je zuiniger, heb je minder slijtage aan je banden, een kortere remweg en meer grip op de weg. Genoeg redenen om je winterbanden weer terug te wisselen naar zomerbanden. Automobilisten rijden zomers door op winterbanden.
Winterbanden – hoe lang gaan ze mee? De afstand die je kunt afleggen met je winterbanden ligt tussen de 30.000 en 100.000 km. De gemiddelde levensduur van autobanden komt dus uit op ongeveer 65.000 km bij “normaal” gebruik.
En met toenemende broosheid kunnen banden hun functie niet meer vervullen, zelfs als het loopvlak nog perfect is. De ANWB beveelt aan geen winterbanden meer te gebruiken die ouder zijn dan 6 jaar. Uiterlijk vanaf de leeftijd van 8 jaar is het einde van hun levensduur definitief bereikt, ongeacht de slijtage.
“Een autoband met onderdruk of met overdruk beïnvloedt de wegvastheid van het voertuig en verhoogt het risico op een platte band of een klapband.” In het geval van versleten autobanden, met onderdruk of met overdruk, volstaat het vaak om tegen een borduur te rijden om een klapband of een lekke band te veroorzaken!
Je moet koste wat het kost voorkomen dat je hem te hard of te zacht oppompt. Om te controleren of de band de juiste druk krijgt, lees je gewoon de cijfers op het display. In het geval van te veel oppompen, moet de lucht weglopen om vervolgens opnieuw op te pompen totdat de druk goed is.
Hoeveel bar in een autoband dient te zitten is eenvoudig op te zoeken in het instructieboekje van de auto. Daarnaast is er in de auto vaak een sticker te vinden waarop de juiste bandenspanning weer wordt gegeven. Deze sticker zit in de deurpost, achter op de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop.
Op de wang van de band? Nee, de indicatie op de wang van de band geeft de maximale koude spanning aan (44 psi of 300 kpa of 3 bar op de foto hieronder). Fabrikanten bevelen altijd een lagere druk dan de maximale druk aan, die aangegeven staat op uw band.
Winterbanden hebben een grotere rolweerstand, waardoor het benzineverbruik hoger is en de CO2-uitstoot tot vijf procent groter.
De wet schrijft een minimum profiel van winterbanden voor van 1,6 millimeter. Maar… voor je eigen veiligheid is het vervangen van de winterbanden al dringend aangeraden bij een profieldiepte van minder dan 4 mm. Veel winterbanden verliezen bij een profieldiepte onder de 4 millimeter de winterse eigenschappen.
In Nederland zijn winterbanden niet echt noodzakelijk als je de auto kunt laten staan onder winterse omstandigheden. ' Wie komende maanden naar het buitenland gaat, heeft eigenlijk niet veel keuze, zegt de ANWB. In veel (wintersport)landen zijn winterbanden verplicht bij winters weer.
All season banden
Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw. Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden.
Want hoewel vaak wordt gesuggereerd dat winterbanden beter presteren bij een temperatuur van minder dan 7 graden Celsius, blijkt die bewering geen stand te houden. Zolang het droog blijft, is een zomerband namelijk onder alle omstandigheden beter.