Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen. Een limoen heeft een wat zachtere, groene smaak die wat weg heeft van munt en specerijen. Het smaakt wat geraffineerder dan een citroen.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt?
Waarom is de limoen goed voor je gezondheid:
In limoensap zit veel vitamine C. Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine C je lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten en tanden.
Limoen smaak
Een limoen heeft een subtiele citrussmaak. Een limoen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van limoen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgroene zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen.
Reacties. Het zuur van de limoen vind ik zachter en frisser dan dat van de citroen. Limoen is kleiner en groen, citroen is groter en geel. In het Engels zijn ze trouwens oók verschillend genoemd, namelijk lemon en lime.
Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.
Doordat de limoen meer sap bevat dan de citroen bederft deze groene citrusvrucht een stuk sneller dan zijn grote gele vriend. De limoen heeft een hogere zuurgraad dan de citroen, maar zo proeft hij niet.
Betere spijsvertering
Limoen bevat zuur en verschillende andere stoffen die voedsel helpen verteren.
Helpt bij het afvallen
Limoenen reinigen je lichaam, bevatten veel voedingsstoffen en krachtige antioxidanten en maar weinig calorieën. Daarnaast stimuleren ze je stofwisseling. Daarom zijn limoenen super als je wilt afvallen.
Maak het lekker sterk want door de griep proef je de zure smaak toch niet zo goed. Drink minstens 3 citroenen of limoenen per dag op en vul het eventueel aan met vers geperste sinaasappel.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Snijd één citroen of limoen in schijfjes. Pers de andere citroen of limoen uit in een grote kan. Schenk hier vervolgens 1,5 liter water (mag natuurlijk altijd meer) bij en doe er samen met de schijfjes citroen of limoen munttakjes en ijsblokjes bij.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Citroen, limoen of mandarijn? Wat betreft de smaak én het uiterlijk lijkt de Japanse citrusvrucht yuzu zowel op citroen, limoen en mandarijn. De smaak is een mix van de drie citrusvruchten: yuzu is een stuk zachter van smaak dan een citroen en heeft het zoetige van mandarijn.
Citroenrasp is de geraspte schil van een citroen. De schil van een citroen heeft een sterkere citroensmaak dan de vrucht zelf en is hierdoor uitermate geschikt als smaakmaker in desserts, cakes en taarten.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Bij flesjes Desperados en Corona zijn het zelf partjes citroen en vaker nog limoen, die in de hals van de fles verdwijnen. Bij deze bieren heeft de vrucht ook een verfrissend effect, maar is het oorspronkelijk bedoeld om vliegen op afstand te houden.
Een rijpe limoen is frisgroen. Wanneer ze geel worden zijn ze te oud. Voor optimale smaak gebruik je de limoen op kamertemperatuur. Te veel vocht geeft schimmelvorming.
Er zijn twee citrusvruchten die “limoen” worden genoemd, namelijk de Mexicaanse limoen (Citrus aurantifolia), en de Perzische limoen (Citrus latifolia). De Perzische limoen is in Nederland en België het meest bekend, deze grote, zaadloze limoen we terug in onze supermarkten.