Waar verhuizen Nederlandse emigranten naartoe? Van de emigranten die in Nederland geboren zijn, verhuist het grootste deel naar België (14,1 procent) of Duitsland (11,5 procent). Ook Spanje en Groot-Brittannië zijn populaire vestigingslanden.
De top tien landen waar Nederlanders graag naar op vakantie gaan zijn op volgorde van aantal vakanties: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Portugal en Kroatië. Turkije stond in 2019 nog in de top tien, maar is in 2022 erbuiten gevallen.
Australië en Canada zijn niet de enige landen waar de landverhuizers heentrekken. Ook landen als de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië zijn populair.
In 2021 telde Nederland 9,8 miljoen werkzame personen. Meer dan de helft van hen werkte in de commerciële dienstverlening met bedrijfstakken zoals handel, vervoer, zakelijke dienstverlening, recreatie en cultuur.
In Nederland en de Scandinavische landen werken ze het langst. Zuidelijke landen als Italië, Spanje en Griekenland bungelen onderaan de lijst.
Spanje heeft mogelijkerwijze de grootste Nederlands/Vlaamssprekende gemeenschap in Europa.
In België wonen ruim 111 duizend Nederlanders. Dat zijn er drie keer zoveel als andersom: in Nederland wonen 36 duizend Belgen. Het aantal Belgen in Nederland is stabiel en bevindt zich overwegend in de grensstreek en in (studenten)steden.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering.Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Naast de Hollandse vakantiegangers, gaan er ook veel buitenlanders op vakantie naar Nederland. Zo ziet de NBTC dat ons land een populaire bestemming blijft voor vakantiegangers uit Duitsland en België. Dat is volgens Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC, goed nieuws voor de Nederlandse toerismesector.
De overgrote meerderheid (93%) gaat in Europa op vakantie. Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (47%), gevolgd door Duitsland (33%), Frankrijk (24%), Spanje (22%) en België (20%). Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Thailand, Indonesië, Marokko, Egypte, Brazilië en Suriname in trek.
Veel Nederlanders en Belgen verruilen hun koude en natte land voor de zonnige kusten en het aangename klimaat van Spanje. Er zijn diverse regio's in Spanje die populair zijn onder deze groep emigranten, maar enkele van de meest geliefde locaties zijn de Costa del Sol, de Costa Blanca en de Canarische eilanden.
“De laatste jaren is er weer een toegenomen belangstelling vanuit Nederlands Limburg om in België te gaan wonen. We hebben veel bezichtigingen vanuit Nederland. De reden is dat woningen hier in verhouding goedkoper zijn en er veel aanbod is. Populair zijn de plaatsen die dicht bij de Nederlandse grens liggen.
Het ligt voor veel mensen in de grensstreek voor de hand om naar België te verhuizen. De huizen en grond zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Waar je in Nederland voor iedere verandering aan je huis een vergunning moet aanvragen (en vaak niet krijgt) heb je in België veel meer vrijheid.
28% van de respondenten geeft aan in een dorp te willen wonen.Ook wonen mensen liever in kleine steden (24%) en in middelgrote steden (23%) dan in de grote stad. Deze regionale woonvoorkeur blijkt uit het woontevredenheidsonderzoek dat we hebben laten uitvoeren door DirectResearch in oktober 2018.
Noorwegen duurste vakantieland van Europa.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week. De zo gedisciplineerde Duitsers zitten ongeveer op het Europees gemiddelde met 40,4 uur. Opmerkelijk is dat er in landen die hard zijn getroffen door de crisis ook extra hard gewerkt wordt.
Elk land is kleurgecodeerd op basis van een reeks uren per week voor het jaar 2022.]] De langste werkweek voor deeltijdwerkers werd geregistreerd in Zweden met 26,4 uur en Roemenië, met 26,2 uur, terwijl de kortste in Portugal werd geregistreerd, met 18,6 uur (zie kaart 3).
De kortste werkweken: Nederland, Oostenrijk en Noorwegen
Het VK (36,4 uur in 2019) had hetzelfde aantal gemiddelde werkuren als de EU. Frankrijk en Italië (beiden 36,2 uur) hadden iets lagere cijfers dan de EU. Mensen in Spanje werkten 36,5 uur per week, wat slechts 6 minuten meer was dan het EU-gemiddelde.