Om blaasjes in de verf te voorkomen is het noodzakelijk dat je niet in de volle zon gaat schilderen of voor de zon uit. De zon zal namelijk een snelle oppervlakte droging geven en hierdoor krijgt ingesloten lucht niet meer de kans om te ontsnappen. Het meest ideaal is om achter de zon aan te schilderen.
Blaasvorm door luchtinsluiting
De verf heeft ook een temperatuur. Als dit verschil te groot is krijg je kleine luchtbelletjes. De warmte wil namelijk niet opgesloten worden door een verflaag. De warmte wil naar buiten en gaat dwars door de verflaag heen, nu ontstaan er blaasjes.
Wanneer hout grote poriën bezit, wordt er lucht ingesloten wanneer dit materiaal van een likje verf wordt voorzien. Deze lucht kan nergens meer heen. Op zich is dit geen probleem, maar bij een warme temperatuur kan deze lucht gaan uitzetten wat leidt tot belletjes in de verf.
Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Het wegtrekken van verf (“verf oogt”) kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging. Siliconen kunnen zich in allerlei stoffen en materialen bevinden, zoals auto- en bootwas, huidcrèmes, huishoudreinigers en dergelijke.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Gemiddeld is de buitenkant van een woning elke vijf tot zes jaar toe aan een schilderbeurt. Voor de binnenboel is dit gemiddeld elke zeven jaar. Het kan ook korter of langer duren voordat jouw huis aan de beurt is, want het hangt af van de kwaliteit verf, het aantal laklagen, weersinvloeden en de houtsoort.
De meeste woningen moeten om de 5 tot 10 jaar geschilderd worden. Doordat het buitenschilderwerk sneller wordt aangetast, zal u buiten om de 5 jaar moeten schilderen en binnen om de 7 jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Vochtregulerende verf zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen (vochtregulatie). Dat betekent dat als er vocht in het hout zit of komt het vocht er weer uit kan door de verf laag heen. Je kunt vochtregulerende verf het beste vergelijken met een verbandgaasje.
Een viltroller is een verfgereedschap waarvan de roller een zachte, pluizige vacht heeft. De viltroller wordt ingezet tijdens het schilderen, met beitsen, lakken en verven. Kortom, een viltroller kan voor veel klussen gebruikt worden.
Een vervelend probleem dat bij een schilderklus kan voorkomen, is dat de verf 'wegtrekt'. Dit houdt in dat er onder bepaalde omstandigheden kratertjes, putjes of 'visogen' kunnen ontstaan in de natte verflaag. Dit fenomeen wordt ook wel een siliconen besmetting genoemd.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Solvent retentie Het in een droge of uitgeharde verffilm achterblijven van teveel oplos- en verdunningsmiddelen, welke er niet meer uit weg kunnen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.