Merapi, Indonesië De Merapi-vulkaan is sinds 1548 zeventig keer uitgebarsten. In 2021 deed hij het eiland Java opnieuw schudden, hoewel hij er op andere momenten vredig en kalm kan uitzien, zoals op deze foto.
1. Vesuvius, Italië In het jaar 79 van onze jaartelling verzwolg hij Pompeii. Een tragedie die zich zou kunnen herhalen in de toekomst: hoewel er de laatste 17.000 jaar maar 8 grote uitbarstingen geweest zijn, is het zeer aannemelijk dat er nog zullen volgen in de toekomst.
Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
1815 Tambora, Sumbawa, Indonesië, VEI 7; recentste uitbarsting met VEI 7, minstens 10.000 directe en zeker 50.000 indirecte doden. Grootste en dodelijkste vulkaanuitbarsting in de moderne geschiedenis, grootste vulkaanuitbarsting in 25.000 jaar. Het volgend jaar (1816) was een jaar zonder zomer.
1. Indonesië – Bromo. Het moet een bijzonder zicht zijn geweest voor de vele Nederlandse zeevaarders die de afgelopen eeuwen via Kaap de Goede Hoop naar Nederlands-Indië voeren en daar tal van actieve vulkanen vuur zagen spuwen.
Amerikaanse vulkanologen en mariene onderzoekers hebben vastgesteld dat de Pūhāhonu, een onderzeese vulkaan in Hawaï, de grootste en heetste vulkaan op aarde is.
Tot het jaar 1400 waren er wereldwijd slechts zestig vulkanen bekend. De meeste hiervan lagen in Japan (18) en IJsland (7).
Vulkanen. Mauna Loa steekt 4169 meter boven de zeespiegel uit (en 5000 meter daaronder) en wordt qua oppervlakte en volume beschouwd als de grootste actieve vulkaan ter wereld.
De supervulkaan Toba ligt in Indonesië op het eiland Sumatra. Hij barst ongeveer eenmaal per 400.000 jaar uit, waarbij de uitbarsting van ongeveer 74.000 jaar geleden de laatste en grootste was.
Hoewel deze toenemende activiteit onrust baart, zeggen experts er ook bij dat een mogelijke eruptie mogelijks nog 1000 jaar op zich laat wachten. Vorige studies hebben aangetoond dat de vulkaan ongeveer om de 40.000 jaar uitbarst.
Campi Flegrei of de Flegreïsche Velden bij Napels zijn in een „extreem gevaarlijke” staat, volgens experts. Er wonen een half miljoen mensen op het uitgestrekte vulkanische gebied in Italië, maar de kans op een uitbarsting was nog nooit zo groot.
Openingstijden Pompeii vanaf 1 april 2024
Vanaf 1 april 2023 tot en met 31 oktober 2023 zijn de opgravingen van Pompeii dagelijks geopend van 9.00-19.30 (laatste entree om 17.30).
De Zuidwalvulkaan is het oranje hartje ongeveer in het midden (in de Waddenzee dus). Mulciber is het oranje eitje daar het dichtstbij naar het noordwesten. Zo te zien valt er verder naar het noorden nog wel wat te ontdekken, maar een eventuele vulkaan daar ligt nog dieper weggezakt.
De Mauna Loa is de grootste actieve vulkaan ter wereld. In het verleden toonden uitbarstingen van de vulkaan dat die heel hevig kunnen worden. Momenteel beperkt de uitbarsting zich tot de krater Moku'aweoweo, die aan de top van de berg ligt.
De Monte Busca-vulkaan staat ook bekend als de kleinste vulkaan ter wereld en ligt midden in Italië, op de Romagna-heuvels tussen de Tramazzo- en Montone-valleien.
Een actief vulkanisch eiland
Helaas heeft er een uitbarsting plaatsgevonden (9 december 2019) en is het eiland voorlopig gesloten voor toeristen.
Onder het Yellowstone National Park ligt een supervulkaan
Andere voorbeelden van supervulkanen zijn Valles Caldera in New Mexico, Toba in Indonesië en Taupo in Nieuw-Zeeland. De Taupo heeft de recentste superuitbarsting op zijn naam staan, zo'n 22.600 jaar geleden.
In 79 na Christus vond een van de grootste natuurrampen van de Oudheid plaats. De top van de vulkanische berg Vesuvius explodeerde met een verwoestende knal en in een kleine vierentwintig uur werden de steden Pompeii en Herculaneum bedolven onder een dikke laag as, puimsteen, modder en lava.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Ook in de landen rondom ons land komen geen werkende vulkanen voor. Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland.
Mauna Loa is een van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen. Dat is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Het is de grootste vulkaan ter wereld.