Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Testen op huisstofmijtallergie
Je huisarts kan een allergietest laten uitvoeren, zoals een huidpriktest of een bloedtest.
Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
De allergische reactie kan tot uiting komen als volgt: Allergische huidreactie. Bultjes op de huid. Rode of lichtroze uitslag.
Stofzuigen helpt om allergenen en stof te verwijderen. Als de huisstofmijten in het tapijt nog leven, laten ze zich niet opzuigen. Ze houden zich gemakkelijk vast aan het textiel, zelfs bij kortpolig tapijt. Huisstofmijten kunt u alleen uit vloerbedekking halen door eerst een mijtendodend middel te gebruiken.
Verstopte neus of loopneus. Rode geprikkelde ogen. Buikkrampen. Misselijkheid, braken en diarree.
Hang beddengoed en tapijten buiten in de zon, want mijten verdragen geen zonlicht. Vermijd tapijt of maak deze regelmatig schoon. Stoom matrassen en tapijten 1 à 2 keer per week. Vermijd zoveel mogelijk open meubels.
Mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput en worden vaak wakker omdat ademhalen lastig gaat. Omdat we tijdens het slapen worden blootgesteld aan de mijten die in ons beddengoed leven, kan je ook vooral 's nachts en 's ochtends last hebben van een verstopte neus.
Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, behalve wanneer u hier allergisch voor bent. Huisstofmijten voelen zich het beste thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C.
Een luchtreiniger met een HEPA-filter is het meest effectief tegen huisstofmijt. Een HEPA-filter is in staat om zeer kleine deeltjes, waaronder huisstofmijt, uit de lucht te verwijderen. Bovendien kan een actieve koolstoffilter helpen bij het verwijderen van geurtjes en andere verontreinigingen uit de lucht.
Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur. Daarom hoeft u ze meestal maar één keer per dag in te nemen.
"Bij een allergie loopt het snot vaak letterlijk en figuurlijk je neus uit, het is heel dun. Bij een verkoudheid heb je last van veel dikker snot. Ook heb je vaak last van hoestbuien als je verkouden bent, terwijl je bij hooikoorts juist continu een kriebelhoest hebt."
Een aantal keer per week stofzuigen en stoffen vermindert het aantal huisstofmijten. Als er geen stof ligt, krijgen huisstofmijten minder kans om zich te nestelen. Klinkt logisch natuurlijk. Ook is het verstandig om huisstofmijt te bestrijden met natuurazijn en een vochtige doek.
Nee, een huisstofmijtallergie kan niet genezen. Er bestaat geen medicijn, behandeling of therapie die ervoor zorgt dat je niet meer allergisch bent voor huisstofmijt. Wel kun je ervoor zorgen dat je (veel) minder last hebt van de symptomen van je allergie.
Carelastin neusspray en Carelastin Extra Sterk neusspray. Carelastin Extra Sterk is die extra krachtige formule voor nog langer verlichting van hooikoortsklachten (of klachten door een huisstofmijtallergie en huisdierenallergie).
Als je allergisch bent voor huisstofmijt krijg je klachten door contact met huisstofmijten. Klachten die je kunt krijgen zijn: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen.
Het is mogelijk dat je een allergie opbouwt in de loop van de jaren. Het kan dus zijn dat je als kind niet allergisch was voor katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel symptomen en klachten die op een allergische reactie kunnen wijzen, zoals: Een geïrriteerde huid.
De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.
Check je lakens en dekens op uitwerpselen van bedmijten.Dit kunnen rode of zwarte vlekjes zijn. Deze zijn het best zichtbaar op lichtgekleurde lakens. Bedmijten zijn alleen 's nachts actief.
Volgens verschillende websites kun je huisstofmijt bestrijden met een spray. De werking ervan is echter niet bewezen.
Wassen op 60 graden
Huisstofmijten overleven een temperatuur van zestig graden niet. Door textiel zoals beddengoed en kussens, op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood en de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C. Bij temperaturen lager dan 60◦C gaat de huisstofmijt niet dood. Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen.