Zalmforel is een forel, en een minder bekende vis dan zalm. Het is goedkoper en droger van smaak, en doorgaans maak je de vis op zijn geheel klaar. “Zalm en zalmforel zijn aan elkaar gewaagd”, meent Maxim Dedeystere.
Het verschil tussen een zalmforel en een gewone forel is niet de soort maar het vlees en het formaat. Gewone forel heeft grijs visvlees en zalmforel heeft roze visvlees. De zalmforel wordt ook vaak in een groter formaat verkocht dan gewone forel. De naam zalmforel is een fantasienaam.
De zalmforel is een zalmachtige zoetwater vis. De vis is vet en heeft een fijne structuur met een volle en neutrale smaak. De zalmforel is heerlijk om in de oven en op de barbecue te bereiden. Extra smakelijk door de smaak die het graat afgeeft.
Forel is super gezond. Het barst van de omega 3 en is rijk aan proteïne.
Het vlees van de Zalmforel heeft de kenmerkende roze kleur en rijke smaak van een zalm. Dit maakt hem tot een opmerkelijke culinaire delicatesse.
Gekweekte zalm blijkt minder gezond dan de variant die in het wild gevangen wordt. Voorbeelden van gezonde wilde zalm, zijn de sockeye-zalm, de chinookzalm (koningszalm) en de Pacifische cohozalm.
Zalmforellen €/kg 14,90.
De gouden forel kan je op verschillende manieren bereiden. Zowel rauw, ceviche als gebakken smaakt deze vis voortreffelijk.
Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis.
De huid van de zalm bevat, in termen van eiwitten en omega-3-vetzuren, een hogere concentratie dan de zalmfilets. Onder normale omstandigheden kan het dus voedzaam zijn om de huid te eten.
De koninklijke zalm of Atlantische zalm (wilde) worden gezien als de beste.
De stijging is het gevolg van een wildgroei aan algen voor de kust van Chili, het grootste zalm producerend land ter wereld, waardoor er massaal vissen sterven. De Scandinavische zakenbank Nordea Markets schat dat er al meer dan 20 miljoen zalmen zijn gestorven door de massale algengroei.
Het beste is dus om ze aan het begin van de reis in de monding van de rivier te vangen, dan zijn ze het vetst. Zalmen uit de Yukon of Copper rivier moeten de langste of zwaarste weg afleggen. Deze zalmen hebben dus van alle zalmen in heel Alaska het meeste vet en zijn daardoor het lekkerste.
Wetenschappelijk gezien is de forel familie van de zalm (Salmonidea). Beide vissen hebben dezelfde vorm, zijn vrij vet en hebben oorspronkelijk hetzelfde migratiepatroon. Dit houdt in dat de vissen wanneer ze volwassen zijn, vanuit de zee terugzwemmen naar hun geboorteplek in de rivieren om zich daar voort te planten.
Het lichaam van de zalmforel is niet uitgesproken slank of fors, de bek is groot en de beschubbing is fijn. Het meest kenmerkende onderscheidingsteken tussen de zalmforel en de gewone forel is de volledig zwartgestippelde staartvin, die ook nauwelijks gevorkt is.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Dep de forellen droog met keukenpapier. Bestrooi de buikholte met zout en peper en leg de takjes rozemarijn of tijm erin. Leg er enkele plakjes citroen in en sprenkel er wat olijfolie over. Vet een lage ovenschaal in met olie en leg de forellen er naast elkaar in.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
In 2022 kostte een kilo zalmfilet gemiddeld tussen de 20 en 25 euro. Tegenwoordig betaal je voor een kilo zalmfilet tussen de 40 en 45 euro.
De regenboogforel is een soort die ooit vanuit de Verenigde Staten in Europa is geïntroduceerd. Regenboogforel wordt ook nog wel eens zalmforel genoemd. Dit is een fantasienaam die ooit bedacht is met het idee dat de consument bereid was meer te betalen voor een vis met het woord 'zalm' in de naam.
Het vissen op forel gebeurt vrijwel altijd in Nederland op de bekende forellenvijvers, ook wel 'Put and takes' genoemd. De forel wordt uitgezet met als doel de vis te vangen en daarna mee te nemen.